Istražuju silovanje novinarke Pariza
0

Francuska policija obavila razgovor sa Strauss-Kahnom

FENA
Dominique Strauss-Khan (Foto: AP)
Dominique Strauss-Khan (Foto: AP)
Francuska policija obavila je danas razgovor s bivšim šefom Međunarodnog monetarnog fonda Dominiqueom Strauss-Kahnom u okviru istrage o navodnom pokušaju silovanja jedne novinarke u Parizu 2003. godine, javio je AFP.

Strauss-Kahn se vratio u Pariz 4. septembra, uz veliki publicitet poslije skandala u New Yorku nakon što su povučene optužbe za pokušaj silovanja sobarice u jednom od tamošnjih hotela.

On je, zbog spomenutog skandala, bio primoran da podnese ostavku na mjesto šefa MMF-a i da odustane od kandidature na budućim predsjedničkim izborima u Francuskoj.

Prema riječima Strauss-Kahnovih advokata njihov klijent je želio da ispitivanje u vezi s navodnim napadom na novinarku Tristane Banon bude što prije obavljeno, prenio je AFP.

Banon je te tvrdnje iznijela u junu, nakon što je Strauss-Kahn uhapšen i optužen za pokušaj silovanje sobarice u New Yorku.

Francuska novinarka tvrdi da ju je Strauss-Kahn pokušao silovati u jednom praznom stanu u Parizu 2003. godine.

Policija je u vezi s ovim slučajem već ispitala nekoliko ljudi, uključujući istaknute političare.

Straus-Kahn, koji je i prije optužbi u New Yorku imao reputaciju ženskaroša, negirao je i jedne i druge optužbe i najavio da će tužiti Banon za klevetu.

Poslije preliminarne istrage, francuski tužilac može odlučiti da ima osnova za tužbu, da nema osnova, ili da je navodno krivično djelo zastarjelo.