Svijet
0

Francuskinja Banon odustala od tužbe protiv Strauss-Kahna

FENA
Dominique Strauss-Kahn (Foto: Reuters)
Dominique Strauss-Kahn (Foto: Reuters)
Francuska spisateljica Tristane Banon, koja je optužila bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominiquea Strauss-Kahna za pokušaj silovanja, izjavila je danas da neće pokretati građansku parnicu protiv njega nakon što je francusko tužilaštvo tokom protekle sedmice odbacilo krivičnu istragu o njenim optužbama.

Banon, koja je optužila Strauss-Kahna da ju je pokušao silovati u stanu u Parizu, gdje je došla da ga intervjuira prije osam godina, prvobitno je sugerirala da će pokrenuti građansku parnicu protiv bivšeg šefa MMF-a nakon što je tužilaštvo navelo da nema dovoljno dokaza za pokretanje procesa.

Ured državnog tužioca iz Pariza saopćio je da postoje dokazi kojim se sugerira seksualni napad, ali da je već istekao rok za zastaru slučaja po manjim optužbama, javio je Radio Slobodna Evropa.

Strauss-Kahnovi advokati odbacuju optužbe i pokrenuli su kontratužbu protiv Banon za navodnu klevetu.

Strauss-Kahn je u maju podnio ostavku na funkciju šefa MMF-a nakon što ga je policija u New Yorku uhapsila prema optužbama za pokušaj silovanja, koje je iznijela radnica hotela u kojem je odsjeo.Također je negirao krivicu.

Američki tužioci su u augustu odbacili optužbe protiv Strauss-Kahna nakon što se pojavila sumnja u kredibilitet radnice hotela Nafissatou Diallo.