Mađarska
0

Pokrenuta krivična istraga zbog curenja otrovnog otpada

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Mađarska vodeća istražna agencija u srijedu je pokrenula krivičnu istragu zbog curenja otrovnog otpada dok su Evropska unija i ekološke grupe upozorile da bi se katastrofa mogla prošiti Dunavom i imati dugoročne posljedice na najmanje šest zemalja.

Na stotine stanovnika moralo je biti evakuirano nakon što je golemi rezervoar procurio u ponedjeljak u tvornici aluminija u Ajki, gradu 160 km jugozapadno od mađarske prijestonice, Budimpešte, prenosi AP.

Najmanje četiri osobe su poginule, tri se još vode kao nestale i 120 je povrijeđeno dok je nezaustavljiva bujica plavila kuće, nosila automobile s cesti, oštetila je mostove i izbacila oko milion kubnih metara otrovnog otpada u nekoliko obližnjih gradova.

I u srijedu je ostalo nejasno zašto je dio rezorvoara zatajio. Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da je katastrofa iznenadila vlasti jer su i tvornica i rezervoar pregledani prije samo dvije sedmice a inspektori nisu pronašli nikakve nepravilnosti.

Policijska glasnogovornica Monika Benyi izjavila je za AP kako odluka nacionalnog šefa policije Jozsefa Hatale da preuzme istragu odražava značaj i složenost katastrofe. Kazala je da je otvorena krivična istraga zbog eventualnog nemara na poslu.

Ogromni rezervoar nije curio u srijedu, ali je trostruki zaštitni zid izgrađen oko oštećenog područja rezervoara. Ministar unutarnjih poslova Sandor Pinter izjavio je da su stražari postavljeni na mjesto nesreće spremni da upute upozorenje u slučaju bilo kakve nove vanredne situacije.