{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Hrvati uzeli prve uzorke vode iz Dunava

S
7.10.2010. u 14:17
0
0
Hrvati uzeli prve uzorke vode iz Dunava
0
Hrvati uzeli prve uzorke vode iz Dunava
Foto: AP
Stručni tim Hrvatskih voda u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Osiječko-baranjske županije započeo je jutros pojačani monitoring Dunava kod Batine zbog ekološke katastrofe u Mađarskoj.
Uzeti su prvi uzorci vode iz Dunava, a kontrole će biti nastavljene i u narednih sedam dana, a nakon toga u zavisnosti od procjene i daljeg razvoja situacije, saopšteno je iz Uprave za zaštitu i spasavanje Hrvatske.

Iz Regionalne kancelarije za katastrofe Mađarske javili su da se i dalje radi na sanaciji sedam naselja zahvaćenim zagađenjem, kao i na rijeci Rabi i potoku Marcel kako bi bilo spriječeno zagađenje.

Nizvodno prema Dunavu sipan je gips u vodu kako bi bila smanjena pH vrijednost.

Portparol mađarske Službe za vanredne situacije Tibor Dobson rekao je mađarskim medijima da je i do Dunava došlo teško hemijsko zagađenje nastalo pucanjem rezervoara 4. oktobra u fabrici aluminijuma u mađarskom gradiću Ajku.

Neimenovani funkcioner mađarske vodoprivrede ranije je rekao AFP-u da je na ušću rijeke Rabe u Dunav jutros u 8.30 sati izmjerena povećana pH vrijednsot, između 8,96 i 9,07, dok je uobičajen nivo osam.

U rijeci Rabi, koja je pritoka Dunava, zabilježena povećana pH vrijednost, a ako zagađenje dođe do Dunava, biće ugroženo i šest zemalja nizvodno od Mađarske.

U rijeci Marcel koja je pritoka Rabe zabilježen je pomor riba.

Policija je pokrenula istragu o incidentu u kojem je poginulo četvoro, nestalo pet, a povrijeđeno 123 osoba.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: