Mađarska
0

Večeras se očekuje završetak nove brane

SRNA
Nova brana, čija je izgradnja počela u subotu u mađarskom selu Kolontar - da bi bilo zaustavljeno drugo, eventualno izlivanje otrovnog otpada, bit će završena večeras, saopštila je služba za borbu protiv katastrofa.

"Nova brana je već 70 posto spremna, tokom noći nije bilo nikakvih specijalnih momenata i radovi su nastavljeni bez prekida", izjavio je za AFP Tibor Dobson, šef službe za borbu protiv katastrofa, precizirajući da bi radovi trebalo da budu okončani večeras.

Da bi bolje zaštitili selo u slučaju novog pucanja rezervoara, vlasti su odlučile da podignu novi pregradni zid dužine 1.500 metara, širine 30 metara i četiri metra visine.

Kako  bi bilo zaustavljeno i drugo, puno veće pucanje brane koje je, kako je rekao ministar ekologije Zoltan Ileš, neminovno i koje će se dogoditi u sljedećih mjesec dana - u pomoć Mađarskoj pristižu i stručnjaci iz nekoliko zemalja EU (Francuske, Belgije, Austrije, Švedske i Njemačke).

Ukoliko se obistine prognoze, šteta će biti neizmjerna, s obzirom da je milion metara kubnih otrovnog mulja koji se raširio nakon prvog pucanja brane dovelo do smrti sedam lica, oko 150 povrijeđenih i prouzrokovana velika ekološka katastrofa. 

 Policija drži cijelo zagađeno područje pod opsadom, a oko 800 stanovnika sela biće tokom dana obaviješteno o mogućem povratku. Velika većina je evakuisana i smještena kod rodbine i prijatelja, dok je 24 stanovnika odbilo da napusti selo.

Brana na rezervoaru pukla je 4. oktobra i crveni otrovni mulj i blato poplavili su okolna sela.
Stručnjaci procjenjuju da se izlilo između 600.000 i 700.000 metara kubnih blata i uništilo ekosistem rijeka Torna i Markal i dijelom stiglo do Dunava. U rijeci je primijećen pomor ribe.

"Vlada ocjenjuje da kompanija MAL i njeno rukovodstvo snose finansijsku odgovornost za ovu katastrofu", izjavio je danas novinarima državni sekretar za zaštitu životne sredine Zoltan Ileš.

 On je dodao da kazna za nadoknadu štete koja se odnosi samo na zagađenje vode iznosi oko 10,2 milijarde forinti, a za životnu sredinu između osam i 12 milijardi - što je oko 73 miliona eura. 

Policijska istraga je u toku. Vlasti su zaplijenile dokumenta koja se tiču rezervoara koji su u vlasništvu kompanije, precizirao je državni sekretar. 

Kompanija MAL danas je ponovo demantovala da je prepunila rezervoare. "Uprava kompanije kategorično demantuje tvrdnje prema kojima je rezervoar 10 bio prepunjen. Kompanija striktno poštuje bezjbednosne direktive", navodi se u saopštenju.