Svijet
18

Pokrenuta istraga nakon ubistva gorile Harambe u zoološkom vrtu u Cincinnatiju

Klix.ba
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Policija američke savezne države Ohio pokrenula je istragu u vezi s incidentom u kojem su čuvari zoološkog vrta ubili gorilu kako bi zaštitili četverogodišnjeg dječaka koji je upao u prostor ograđen za gorile.

Vlasti ispituju da li postoji osnov za podizanje krivične prijave u ovom slučaju, rekao je tužilac okruga Hamilton Joseph Deters u saopćenju.

"Incident u zoološkom vrtu Cincinnati, u kojem je učestvovao dječak koji je upao u prostor za gorile, je pod istragom policije u ovom gradu", dodao je on.

Specijalni interventni tim zoološkog vrta je, iz straha za sigurnost dječaka koji je preskočio ogradu i upao u prostor ograđen za gorile, ubio 17-godišnjeg gorilu Harambea. Na videosnimcima koje su zabilježili posjetioci zoološkog vrta vidi se kako je gorila uglavnom zaštitnički nastrojen prema djetetu, ali ga u nekim trenucima vuče kroz plitki jarak.

Direktor zoološkog vrta u američkom gradu Cincinnatiju Tejn Maynard stao je u odbranu odluke da se ubije gorila rekavši da bi dječak bio još više ugrožen da su pokušali ispaliti strelicu za uspavljivanje u gotovo 200 kg tešku gorilu, jer sredstvo ne bi počelo djelovati odmah.

Dječakova majka Michelle Gregg poručila je kako se "nezgode dešavaju" te da joj je žao što je gorila morala biti ubijena.

Nakon incidenta, veliki broj građana na društvenim mrežama je izrazio svoje nezadovoljstvo zbog ubistva pripadnika zaštićene vrste pa je tako na Facebooku otvorena stranica pod nazivom "Pravda za Harambea".