Svijet
5

Slučaj gorile Harambe: Neće biti podignuta optužnica protiv dječakove majke

Klix.ba
Tužilaštvo države Ohio saopćilo je da protiv majke trogodišnjeg dječaka, koji je upao u ograđeni prostor za gorile u Zoološkom vrtu u Cincinnatiju, nakon čega je ubijen gorila Harambe, neće biti podignuta optužnica.

"Veoma mi je žao zbog gorile, ali ništa u ovom slučaju ne dostiže nivo krivičnog djela", izjavio je tužilac Okruga Hamilton Joseph Deters.

"Da je ona bila u toaletu i pušila, a pustila da joj djeca lutaju zoo vrtom, to bi bila druga priča", dodao je on.

Dječakova porodica je navela da je zadovoljna odlukom tužilaštva. Ministarstvo poljoprivrede je objavilo da će pokrenuti odvojenu istragu o kršenju zakona o dobrobiti životinja. Veliki broj građana na društvenim mrežama izrazio je u međuvremenu svoje nezadovoljstvo zbog ubistva pripadnika zaštićene vrste pa je tako na Facebooku otvorena strana pod nazivom "Pravda za Harambea", a borci za prava životinja su optužili zoološki vrt za nemar.

Specijalni interventni tim zoološkog vrta je, iz straha za sigurnost dječaka koji je preskočio ogradu i upao u ograđeni prostor za gorile, ubio 17-godišnjeg gorilu Harambea. Na videosnimcima koje su napravili posjetioci zoo vrta se vidi kako je gorila uglavnom zaštitnički nastrojen prema djetetu, ali ga u nekim trenucima vuče kroz plitki jarak.