Tunis
0

Počeli razgovori o rekonstrukciji vlade

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prelazna Vlada Tunisa biće rekonstruisana u najskorije vrijeme, a moguće već do sutra, izjavio je večeras Vladin portparol Taib Bakuš, koji obavlja i funkciju ministra obrazovanja.

Drugi politički izvori rekli su da političari trenutno pregovaraju o osnivanjau "komisije mudraca" koja bi zamijenila privremenu Vladu i "zaštitila revoluciju". Oni su rekli da bi član komisije mogao da postane ugledni opozicioni političar Ahmed Mestiri.

Policija je danas ponovo upotrebila suzavac protiv demonstranata u glavnom gradu koji zahtijevaju ostavke svih ministara povezanih sa svrgnutim predsjednikom Zineom al Abidineom Ben Alijem.

Demonstranti, koji su prenoćili ispred premijerove kancelarije uprkos policijskom času, polomoli su tokom dana prozore na zgradi Ministarstva finansija.

Vojni general Rašid Amar, koji je ranije odbio da podrži Ben Alija, rekao je u obraćanju demonstrantima da bi zbog političkog vakuuma u zemlji mogla da se ponovo uspostavi diktatura i obećao da će zaštiti tekovine revolucije.

Francuski predsjednik Nikola Sarkozi izjavio je da će ponuditi pomoć Tunisu u prelaznom periodu i podržao dosadašnji stav Pariza da se ne miješa u političke nemire u bivšoj francuskoj koloniji.

Francusko tužilaštvo istovremeno je saopštilo da je pokrenulo preliminarnu istragu o imovini svrgnutog tuniškog predsjednika u Francuskoj.
Poslije bjektsva Ben Alija u Saudijsku Arabiju, u Tunisu su uhapšena 33 člana njegove porodice zbog optužbi da su opljačkali državne resurse i obogatili se na nezakonit način.