Komentari (5)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ministar vanjskih poslova izrazio je zadovoljstvo zbog mirnog završetka sudanskog referenduma i nadu da će dovesti do uspješne saradnje između Sudana i vjerojatno nove države Južnog Sudana. IslamBosna.ba
\"Ako se takva podjela dogodi, bit će to veliki gubitak za arapski narod\", dodao je on. On je također rekao da se arapske zemlje suočavaju ne samo s političkim izazovima, već i s ekonomskim problemima. \"Ekonomska saradnja će im pomoći da prevaziđu političke izazove\", dodao je princ Saud, koji također predvodi izaslanstvo Kraljevine na drugom arapskom ekonomskom samitu, a koje će se održati u Egiptu. Na pitanje o uspostavljanju zajedničkog arapskog tržišta kojeg zagovara kralj Abdullah, on je rekao da se već krenulo s postavljanjem temelja zajedničkog tržišta. Također, princ je rekao da mu je ministar finansija prenio da će arapska carinska unija biti spremna do 2015, a dvije godine nakon toga će se uspostaviti i zajedničko tržište.On je pozvao i UN da olakšaju ulazak sredstava za razvoj Istočnog Jerusalema i El-Aksa džamije. U intervjuu se osvrnuo i na Irak, gdje je pozvao Iračane da se ujedine u očuvanju jedinstva svoje zemlje, suverneniteta i nezavisnosti.
. \"Ovo nije prvi put da Kraljevstvo pomaže nekome ko traži zaštitu... ne vjerujem da će ovo utjecati na narod Tunisa i njihovu odlučnost, ili da predstavlja mješanje u unutarnje poslove\", izjavio je princ Saud. U prošlosti je Saudija također pružala utočište i drugim liderima, ali pod istim uvjetima. Ali nije napomenuo da li će Saudijska Arabija intervenirati da se vrati pokradeno zlato i državna, tj. narodna imovina.U dugom i sveobuhvatnom intervjuu Princ Saud je također otkrio da je Kraljevstvo odustalo od posredovanja u libanonskoj političkoj krizi. On je izjavio kako su kralj Abudullah i sirijski predsjednik Bašar Assad nastojali u posljednjih nekoliko mjeseci iznaći sveobuhvatno rješenje krize, ali kako se to nije dogodilo, kralj se povukao.Princ Saud je dodao kako je situacija u Libanu opasna i da može dovesti do multikonfesionalne podjele zemlje.
Saudijska Arabija u srijedu je saopćila da neće dopustiti svrgnutom predsjedniku Tunisa, Zine el-Abidine Ben Aliju, da se upusti u bilo kakve političke aktivnosti iz Kraljevstva. \"Utočište Ben Ali ne smije koristiti kako bi utjecao na prilike u Tunisu. To je uslov, i bilo kakvo kršenje tog uslova neće biti dozvoljeno\", izjavio je ministar vanjskih poslova princ Saud el-Fejsal, u intervjuu za Saudijsku televiziju. Princ Saud je ponovio saudijsku podršku narodu Tunisa. \"Podržavamo narod Tunisa u nastojanju da postignu svoje ciljeve\", kazao je ministar, izrazivši nadu da će mir i stabilnost prevladati u Tunisu, i da će njegov narod uspjeti da postigne veći napredak, prosperitet i nadasve slobodu. \"Ministar vanjskih poslova Tunisa objasnio je situaciju u svojoj zemlji. Mi podržavamo zahtjeve naroda\", dodao je princ.Princ Saud je izjavio kako je Saudijska Arabija složila da prihvati Ben Alija u skladu sa starom tradicijom. \"
\'\'komisija mudraca\'\'... e moji arapi, nikako da se opamete