Tunis
0

Svih osam ministara napustili Ben Alijevu stranku

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Svih osam ministara u prelaznoj vladi Tunisa iz stranke svrgnutog predsjednika Zinea al-Albidinea Ben Alija odrekli su se danas članstva u ovoj partiji, poslije svakodnevnih demonstracija povodom njenog učešća u vlasti.

Ministri su prekinuli veze sa nekadašnjom vladajućom strankom nakon što je to prije nekoliko dana učinio i premijer Mohamed Ganuchi.

Nešto ranije, vlasti su uhapsile 33 člana Ben Alijeve porodice, a državna televizija prikazala je nakit zaplijenjen po njihovim domovima. Centralna banka istovremeno je preuzela kontrolu nad bankom koju je osnovao zet svrgnutog diktatora.

Masovno hapšenje uslijedilo je samo šest dana poslije Ben Alijevog odlaska u egzil u Saudijsku Arabiju, nakon protesta koji su sedmicama trajali u ovoj sjevernoafričkoj zemlji.

Prikazivanje snimaka luksuznih satova, nakita i kreditnih kartica zaplijenjenih u pretresima propraćeno je objavom da su zvaničnici pokrenuli istragu o bivšoj prvoj porodici zbog pljačke državnih resursa.

Članovi Ben Alijeve porodice, uključujući suprugu Lejlu Trablesi, njenu braću i njihovu djecu, optuženi su da su nelegalno sticali imovinu i obavljali nezakonite transfere novca, izjavio je neimenovani zvaničnik.

Privremeni predsjednik Fouad Mebazaa pozdravio je "revoluciju dostojanstva i slobode" i odao počast "mučenicima" koji su poginuli tokom demonstracija.
Mebazaa je izjavio da će prioritet vlasti biti usvajanje zakona o amnestiji radi oslobađanja svih političkih zatvorenika koji su se našli iza rešetaka tokom Ben Alijeve vladavine i obećao medijske slobode i nezavisnost sudstva.

Prelazna vlada ranije je obećala da će slobodni predsjednički i parlamentarni izbori biti održani u roku od šest mjeseci, ali nije precizirala datume. Prema Ustavu Tunisa, izbori treba da budu održani najkasnije za dva mjeseca.