Istina ili prevara?
0

Tunis od S. Arabije traži potvrdu o Ben Alijevoj smrti

Sarajevo-x.com
Zine El Abidine Ben Ali (Foto: AFP)
Zine El Abidine Ben Ali (Foto: AFP)
Tuniška vlada je zatražila od Saudijske Arabije potvrdu o smrti svog bivšeg predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija koji se u toj zemlji nalazio ili se još uvijek nalazi u egzilu, zahtijevajući njegovo izručenje ako je još uvijek živ.

Ben Ali (74) je u Saudijsku Arabiju pobjegao 14. januara, nakon velikog ustanka kojim je okončana njegova 23-godišnja vladavina u Tunisu, piše AP.

Ministarstvo vanjskih poslova je u saopštenju reklo da je od Saudijske Arabije zatražilo informaciju o zdravstvenom stanju bivšeg predsjednika i potvrdu o navodnoj smrti. U saopštenju koje je prenijela agencija TAP, navodi se i da je od Saudijske Arabije zatraženo Ben Alijevo izručenje zbog "novih optužnica protiv svrgnutog predsjednika zbog njegove umješanosti u teške zločine". Optužnice uključuju navodnu Ben Alijevu ulogu u odobravanju i poticanju na ubistva.

UN je saopštio da je ubijeno najmanje 219 ljudi tokom nekoliko sedmica nemira u zemlji. Udruženje žena je izjavilo da su sigurnosne snage silovale žene, mučile i pljačkale ljude za vrijeme protesta. Nove optužnice se tiču tvrdnje da je Ben Alijeva porodica imala bankovne račune i nekretnine u nekoliko drugih zemalja pomoću kojih su "prali nelegalno stečen novac".

Zahtjev za izručenjem je uslijedio dan nakon što je državna televizija objavila vijest o pronalasku nakita, novca i drugih dragocjenosti koje su bile sakrivene iza polica u nekadašnjoj Ben Alijevoj palači. U televizijskom izvještaju je prikazano kako istražitelji sijeku zamotuljke u kojima su se nalazile novčanice velikih apoena, dolara, eura i drugih valuta, a prikazane su i smaragdne i dijamantne ogrlice, kao i drugi nakit smješten u drvene kutije u palači koja se nalazi u luksuznom predgrađu Sidi Bousaid. Istragu je vodio Abdelfattah Amor, ugledni tuniški profesor prava. Amor je rekao da će vrijednost pronađenog bogatstva biti procjenjena i čuvana u sefovima centralne banke u Tunisu.

"Nakon zakonskih procedura, sve ćemo vratiti narodu Tunisa", izjavio je Amor.

U nedjelju je nekoliko hiljada demonstranata tražilo svrgavanje privremene vlade na čelu sa premijerom Mohamedom Ghannouchijem, dugogodišnjim Ben Alijevim saveznikom. Ghannouchi je rekao da će napustiti vlast nakon što Tunis prođe kroz tranzicijski period ka demokratiji, uključujući izbore koji će donijeti novo vodstvo u zemlji umjesto privremene vlade. Policija je tom prilikom ispalila nekoliko hitaca upozorenja kako bi rastjerala masu. Neki demonstranti su rekli da je okupljanje imalo za cilj izražavanje nezadovoljstva zbog jakih policijskih mjera protiv demonstranata prošlog mjeseca.