Korejsko poluostrvo
0

Počele južnokorejske i američke vojne vježbe, Sjever prijeti

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Južnokorejske i američke trupe počele su u ponedjeljak velike godišnje vojne manevre, uz učešće kopnene vojske, avijacije i mornarice, i pored upozorenja Pyongyanga da će u slučaju provokacija Seula pretvoriti u "vatrenu buktinju" i da će doći do nuklearnog rata.

Zajedničke vojne vježbe su prve tog obima od teškog napada Sjeverne Koreje na južnokorejsko pogranično ostrvo prošlog novembra, kada je došlo do povećanja napetosti na podijeljenom poluostrvu.

SAD i Južna Koreja kažu da su vježbe odbrambene po prirodi, jer treniraju snage za "odgovor na bilo kakvu provokaciju". Pyongyang redovno svake godine osuđuje slične manevre tvrdeći da su to pripreme za invaziju na Sjever.

"Ukoliko agresori preduzmu provokacije radi izbijanja „lokalnog rata“, svijet će biti svjedok nezabilježene kontra-akciji od vojske i naroda NDR Koreje", poručila je u nedjelju vojska Sjevera. "Vidjeće, takođe, takve odgovore bez milosti koji će zapaliti Seul i pretvoriti ga u buktinju“.

Partijski list Rodong Shinmun u ponedjeljak je optužio Seul da je "neopisiva ulizica" Washingtona i upozorio da će ratne igre povećati rizik nuklearnog rata na poluostrvu.

"To su godišnje vježbe i mi ih nećemo otkazati zato što je Sjever njima nezadovoljan", poručio je u ponedjeljak južnokorejski predstavnik.

U 11. dnevnim manevrima učestvovaće oko 12.800 Amerikanaca i oko 200.000 Južnokorejaca.

U bazama u Južnoj Koreji je stacionirano oko 30.000 američkih vojnika još od Korejskog rata 1950-1953. godine koji formalno nije okončan jer je između zaraćenih strana potpisan samo sporazum o primirju.

Razgovori organizovani početkom februara između vojnih predstavnika Seula i Pyongyanga, kojima je bio cilj da pripreme dijalog višeg nivoa o smanjenju napetosti, propali su bez ikakvog rezultata.

Dodatne tenzije pred manevre izazvalo je i obnavljanje propagandnog rata Juga prema Sjeveru. Južna Koreja posljednjih dana šalje balone s izvještajima o navodnim pobunama na Sjeveru, čime želi da izazove zbacivanje režima. Hiljadama balona se šalje i pomoć osiromašenom stanovništvu preko granice.

Vlasti sa Sjevera su u nedjelju zaprijetile da će otvoriti vatru na mjesta iz kojih se šalju baloni s "trulim video snimcima" i drugim propagandnim materijalom. Dvije strane su prestale s prekograničnom propagandom poslije dogovora 2004. godine, ali je Seul rekao da će obnoviti ovu praksu kao odgovor na potapanje ratnog broda prošle godine.

Ministarstvo za ujedinjenje u Seulu je potvrdila da vojska šalje pamflete preko granice. Jedan viši zvaničnik je rekao da izgleda da Sjever doživljava letke kao "značajnu opasnost po sistem".

Nakon početka združenih vojnih vježbi na berzi u Seulu je došlo do kratkotrajnog pada akcija, a i južnokorejski von je izgubio nešto na vrijednosti.

Oko 30 aktivista za mir je demonstriralo je u ponedjeljak ispred jednog od kontrolnih centara manevara u Seongnamu, južno od Seoula.

"Snažno tražimo od Južne Koreje i SAD-a da prestanu da vuku za nos Korejance i svijet i prestanu s vježbama koje imaju za cilj da napadnu Sjevernu Koreju i zbace režim", kažu demonstranti u saopćenju.