Svijet
0

Pyongyang prijeti Seulu da će zapucati

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Sjeverna Koreja je zaprijetila u nedjelju da će otvoriti paljbu na Južnu Koreju, u trenutku kada se Seul priprema za zajedničke godišnje manevre s američkim snagama, za koje Pyongyang tvrdi da su pripreme za invaziju.

Sjevernokorejska vojska je upozorila da će razoriti južnokorejske pogranične gradove ako Seul nastavi omogućavati aktivistima da šire propagandni materijal u kojem se kritizira sjevernokorejsko vodstvo, javio je Associated Press.

"Južnokorejski izdajnički marionetski režim mora shvatiti ozbiljnost situacije i smjesta okončati psihološki rat protiv Sjeverne Koreje", prenijela je službena agencija KCNA.

Pyongyang je optužio južnokorejske aktiviste da su 16. februara, na 69. rođendan čelnika Kima Jong-ila, balonima na sjever slali stotine hiljada letaka u kojima se kritikuje sjevernokorejska vlada, novčanice od jednog dolara i drugi "propagandni" materijal. Nije jasno da li su aktivisti i nakon toga izveli neku sličnu akciju.

Sjevernokorejsko upozorenje izdano je dan uoči početka godišnjih vojnih vježbi Južne Koreje i SAD-a. Pyongyang je manevre nazvao pripremama za invaziju na sjever, dok Seul i Washington tvrde da su vježbe isključivo defanzivnog karaktera.

U 11-dnevnim manevrima sudjelovat će oko 12.800 Amerikanaca i oko 200.000 Južnokorejaca.

Napetost na Korejskom poluotoku eskalirala je prošle godine zbog dva incidenta: potapanja južnokorejskog ratnog broda, kada je poginulo 46 mornara, i granatiranja južnokorejskog otoka, kada je ubijeno četvero ljudi.

Dvije Koreje su, tehnički, i dalje u ratu, jer nakon Korejskog rata 1950-1953. godine nisu potpisale mirovni sporazum, već samo sporazum o primirju.

U bazama u Južnoj Koreji stacionirano je oko 28.500 američkih vojnika.