Mike Mullen
0

"SAD će bezuslovno braniti Južnu Koreju"

Sarajevo-x.com
General Han Min-koo i admiral Mike Mullen (Foto: AP)
General Han Min-koo i admiral Mike Mullen (Foto: AP)
Američki vojni zapovjednik Mike Mullen je upozorio Sjevernu Koreju u srijedu da su Sjedinjene Američke Države odlučne pomoći Južnoj Koreji da se odbrani od agresije. Mullen je prethodno izvršio pritisak na Kinu da iskoristi svoj utjecaj i promjeni politiku Sjeverne Koreje, javlja AP.

Ovaj potez admirala Mullena je jasan znak jedinstva sa Južnom Korejom. On je napade Sjeverne Koreje na Južnu nazvao agresijom, ratobornim i nesmotrenim činom. U napadima su poginula četiri Južnokoreanca. Mullen je dodao da Kina očigledno ne želi iskoristiti svoj utjecaj da obuzda Sjevernu Koreju.

"Kina ima jedinstven utjecaj i snosi veliku odgovornost. Vrijeme je da Peking usmjeri Sjevernu Koreju i cijeli region ka boljoj budućnosti", rekao je Mullen na konferenciji za štampu u društvu svog kolege, južnokorejskog generala Han Min-kooa.

On se prisjetio i četrdeset šest poginulih mornara u potapanju južnokorejskog ratnog broda u martu ove godine, te naglasio da za to odgovornost snosi Sjeverna Koreja, koja je demantovala učešće u napadima.

Nove zajedničke vojne vježbe

Mullen je također obećao da će se održati još zajedničkih vojnih vježbi sa južnokorejskom vojskom kako bi se Sjeverna Koreja odvratila od agresije.

Južna Koreja i SAD su izvele vježbe na zapadnoj obali obali kako bi demonstrirale silu nakon sjevernokorejskog artiljerijskog napada na južnokorejski otok Yeonpyenong u blizini sporne morske granice.

Kada su se oficiri susreli u srijedu ujutro, Sjeverna Koreja je izvodila vježbe gađanja. Sjevernokorejske granate su pale na njihov otok Baengnyeong.

Sjeverna Koreja je izvela vojnu vježbu i na otoku Yeonpyeong prošlog mjeseca. Pucnji su se čuli i tri dana kasnije kada je general i komandir američke vojske u Južnoj Koreji, Walter Sharp, obilazio otok kako bi pokazao solidarnost prema Seoulu.

U napadu koji se dogodio 23. novembra, prvi put od Korejskog rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine, meta je bilo civilno područje. Ubijena su dva južnokorejska marinca i dva građevinska radnika.

Kršenje Povelje UN-a

Han je ovaj napad nazvao kršenjem Povelje UN-a kojim se uspostavilo primirje. On je rekao da će SAD i Južna Koreja ubrzo izraditi plan kako bi se nosile sa provokacijama Sjeverne Koreje.

U Washingtonu je Obamina administracija najavila da će poslati drugog diplomatu i tri dodatna zvaničnika u Kinu sljedeće sedmice na razgovor o Sjevernoj Koreji. Zamjenik državnog sekretara James Steinberg, koji će voditi delegaciju u Peking, rekao je da će tražiti od Kine da izvrši pritisak na Sjevernu Koreju kako bi zaustavila provokacije.

Steinbergovo putovanje će uslijediti nakon sastanka održanog u ponedjeljak između državnog sekretara Hillary Clinton i ministara vanjskih poslova Japana i Južne Koreje, u kojem su pozvali Sjevernu Koreju da zaustavi provokacije.

Oni su odbili poziv Kine za hitne razgovore sa Sjevernom Korejom riječima da Sjever mora dokazati svoju volju za mirom i izvršavati obaveze preuzete dogovorom o nuklearnom razoružavanju u kojem je učestvovalo šest zemalja.

Rat u tehničkom mandatu

Sjeverna Koreja je nedavno otkrila objekat za obogaćivanje urana, što bi moglo predstavljati drugi način proizvodnje atomske bombe. U zamjenu za razoružavanje je zatražila pomoć i druge ustupke. Dvije Koreje su tehnički u ratu jer je njihov trogodišnji sukob završen primirjem, a ne mirom. Sjeverna Koreja osporava morske granice koje su utvrdile snage UN-a 1953. godine, te vode oko ostrva koja su linija fronta smatra svojom teritorijom.