|

Komunistički sjever prijeti Seoulu novim napadima

Komunistički sjever prijeti Seoulu novim napadima
0
F
FENA
25.11.2010. u 09:25
20
komentara
0

dijeljenja
Komunistički sjever prijeti Seoulu novim napadima Nakon bombardiranja spornog poluotoka Foto: AP
Sjeverna Koreja je zaprijetila novim napadima na Južnu Koreju, prebacivši na SAD odgovornost za topnički okršaj u kome su prije dva dana živote izgubila četiri južnokorejska građana, javila je južnokorejska agencija Yonhap.
"Sjedinjene Države ne mogu izbjeći odgovornost za artiljerijski okršaj", kaže se u saopćenju sjevernokorejske delegacije u Panmunjomu, koje je u noći na četvrtak prenijela KCNA, državna agencija NDR Koreje.

U saopćenju se dodaje da će ako bude izazvana, Sjeverna Koreja "bez oklijevanja uzvratiti drugim i trećim snažnim osvetničkim udarima".

Sjeverna Koreja je u srijedu saopćila da Južna Koreja pogoršava odnose na Korejskom poluotoku "nemarnom vojnom provokacijom" i odgađanjem humanitarne pomoći.

Službena novinska agencija KCNA prenijela je da Južna Koreja "izbacuje iz kolosijeka proces poboljšanja međukorejskih odnosa i dovodi situaciju na rub rata, nastavljajući svoju politiku konfrontacije sa Sjeverom".

Na južnokorejskom otoku Yeonpyeongu u srijedu su pronađena izgorjela tijela dva civila poginula u artiljerijskom napadu Sjeverne Koreje u utorak.

Južnokorejska obalska straža izvukla je tijela dvojice muškaraca, starih oko 60 godina, iz uništenog gradilišta na otoku u blizini sporne pomorske granice sa Sjevernom Korejom.

Sjevernokorejska vojska je u utorak oko jedan sat popodne po lokalnom vremenu zasula artiljerijskim granatama južnokorejski otok, koji se nalazi u zapadnom pograničnom području u moru između dvije Koreje. Granate su pale i na južnokorejsku vojnu bazu.

Na otok je ispaljeno oko 170 artiljerijskih granata, od kojih je 80 palo na njega. Otok je ostao bez struje, a oko 1.600 stanovnika je evakuirano. U napadu su poginula dva južnokorejska marinca, a ranjeno je još 18 osoba, prenijele su agencije.

S druge strane, Američki nosač aviona USS George Washington krenuo je u srijedu iz baze južno od Tokija ka Korejskom poluotoku, uz obrazloženje da će sudjelovati u ranije planiranoj vježbi.

Nosač aviona na nuklearni pogon nosi 75 ratnih aviona i ima posadu od preko 6.000 ljudi. Oni će sudjelovati u zajedničkim vojnim vježbama Južne Koreje i SAD-a u Žutom moru, koje će početi u nedjelju, 28. novembra i trajati do iduće srijede, 1. decembra.

Ministar obrane Južne Koreje Kim Tae-young je ocijenio, obraćajući se zastupnicima u parlamentu, da je ovaj napad izveden kako bi se pokazalo da je novi sjevernokorejski lider Kim Jong-un, najmlađi sin dosadašnjeg lidera Kim Jong-ila, snažan vođa.

On je dodao da je cilj ovog napada "konsolidacija procesa naslijeđa u Sjevernoj Koreji", gdje je izgleda došlo do smjene vlasti prije dva mjeseca kada se na javnoj sceni te zemlje pojavio Kim Jong-un.

Sjedinjene Države su u srijedu pozvale Kinu da izvrši pritisak na Sjevernu Koreju kako bi Pyongyang prestao sa, kako ističu, provokacijama prema Južnoj Koreji.

"Kina je ključna da bi se Sjeverna Koreja navela da krene u potpuno drugom pravcu", izjavio je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley.

Japanski premijer Naoto Kan i južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak složili su se u srijedu da dvije zemlje usko surađuju, zajedno sa SAD-om, nakon topničkog napada Sjeverne Koreje.

Kan je dodao da Japan podržava Južnu Koreju i da će pozvati Kinu, glavnog saveznika Sjeverne Koreje, da utječe na tu zemlju kako više ne bi bilo sličnih vojnih provokacija.

Napad Pyongyanga su oštro osudili mnogi svjetski državnici i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon.
Prijavi grešku


Komentari (20)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...