Pridružuje se manevrima
0

Američki nosač aviona krenuo ka Južnoj Koreji

SRNA
Američki nosač aviona "George Washington" krenuo je danas ka Korejskom poluostrvu, dan nakon što je Sjeverna Koreja ispalila nekoliko desetina artiljerijskih granata na južnokorejsko ostrvo Yeonpyeong .

Američke snage, stacionirane u Južnoj Koreji, saopštile su da je nosač aviona na nuklearni pogon, koji nosi 75 borbenih aviona i ima posadu sastavljenu od više od 6.000 ljudi, jutros napustio bazu južno od Tokija da bi se 28. novembra pridružio manevrima sa Južnom Korejom.

"Vojna vježba je odbrambena po svojoj prirodi. Planirana je i prije jučerašnjeg neisprovociranog artiljerijskog napada i iskazuje snagu južnokorejskog i američkog saveza i naše posvećenosti regionalnoj stabilnosti" ističe se u saopštenju. 

Kina se našla pod velikim pritiskom zbog Sjeverne Koreje, nakon što je njen saveznik ispalio više desetina artiljerijskih granata na južnokorejsko ostrvo od čijih su eksplozija poginula dva vojnika te zemlje. Poslije jednog od najtežih napada Sjeverne Koreje na Južnu Koreju od okončanja Korejskog rata 1953. godine zapaljen je veći broj kuća na ostrvu. 

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je nezadovoljstvo zbog napada, ali nije želio da spekuliše da li će biti eventualne američke vojne intervencije. 

Obama je u telefonskom razgovoru sa južnokorejskim predsjednikom Li Myung Bakom rekao je da treba izvršiti pritisak na Sjevernu Koreju da prestane sa provokativnim akcijama. 

Komanda UN snaga, na čijem su čelu SAD, saopštila je da je od Sjeverne Koreje zatražila održavanje razgovora kako bi bile smanjene tenzije na Korejskom poluostrvu.
Artiljerijski napad na južnokorejsko ostrvo izazvao je potrese i na globalnim tržištima koja su već nemirna zbog zabrinutosti usljed dužničke krize Irske.

Međutim, južnokorejska tržišta, nakon oštrog pada, kasnije su se oporavila.