Svijet
11

Pobuna u Vatikanu: Konzervativni dio Crkve nezadovoljan reformama pape Franje

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Opozicija papi Franji unutar Katoličke crkve i Vatikana sve je glasnija. Upućeni tvrde da Crkva nije bila toliko polarizirana još od 1960-ih godina.

Izjave pape Franje o homoseksualcima, reforme koje omogućavaju povratak u krilo Crkve onih koji su se razveli kao i lakše dobijanje poništenja braka od Crkve, ali i insistiranje na borbi protiv korupcije i pedofilije, očigledno nisu svi pozdravili unutar Katoličke crkve, piše Washington Post.

Jedan od najglasnijih protivnika pape Franje je biskup Burke. On upozorava da papina moć nije apsolutna te da papa nema moć da mijenja učenja i doktrine Katoličke crkve.

Burke je samo jedan od glasova koji se sve češće čuju u onome što se može nazvati sukob pape Franje sa vatikanskom birokratijom i konzervativcima.

Novinar Washington Posta Anthony Faiola razgovarao je sa sedam visokorangiranih zvaničnika Vatikana koji su željeli ostati anonimni a koji su mu rekli da Vatikan nije bio toliko polariziran još od 1960-ih kada su posljednji put provođene značajne reforme unutar Crkve.

Opozicija sve glasnija

Opozicioni glasovi protiv pape Franje i njegovog djelovanja sve su glasniji u katoličkim konzervativnim medijima.

"Barem više ne trujemo jedni druge", kaže velečasni Timothy Radcliffe, jedan od saveznika pape Franje. On dodaje da pozdravlja otvorenu debatu unutar Crkve, pa čak i otvorene kritike. "Ipak, pomalo se bojim onoga što vidim", kaže on.

Papa Franjo otvoreno podržava liberalne stavove, a njegovo držanje dalo je vjetar u krila liberalima unutar Crkve. Tako je jedan belgijski biskup nedavno otvoreno pozvao Katoličku crkvu da prizna istospolne brakove.

Konzervativci su stavljeni u nezgodnu poziciju, kaže jedan zvaničnik. "Branjenje ispravnih učenja dovodi vas u poziciju kao da ste protivnik pape", navodi ovaj zvaničnik Vatikana.

Konzervativci uzvraćaju

Afera oko Vatikanske banke je sjajan primjer otpora s kojim se papa Franjo suočava u vatikanskim krugovima. Nakon što je 2013. godine, uz papin blagoslov, na čelo banke postavljen Battista Mario Salvatore Ricca, u talijanskim medijima pojavile su se optužbe da je homoseksualac. Ricca je zbog skandala ponudio i ostavku, koju papa Franjo nije prihvatio. Smatra se da su optužbe podmetnute upravo iz konzervativnih krugova koji se protive papinim reformama.

Na meti se ove godine našao i australski kardinal George Pell, kojeg je papa Franjo imenovao prefektom Sekretarijata za ekonomiju, odnosno čovjekom koji bi trebao provesti fiskalnu reformu u Vatikanu. Pell je putem australskih medija optužen da se bahato razbacuje finansijama crkve. Svakako je zanimljivo spomenuti da Pell ni ranije nije bio omiljen među dijelom vatikanske kurije, s obzirom da je u Australiji predvodio borbu protiv seksualnog zlostavljanja djece od strane klera, a spadao je i među kritičare bivšeg pape Benedikta XVI.

Američki biskup Thomas Tobin u otvorenom pismu svojoj biskupiji poručio je da crkva "pokušavajući se prilagoditi zahtjevima vremena, kao što predlaže papa Franjo, riskira da će ostati bez svog hrabrog, kontrakulturnog, proročanskog glasa kojeg svijet treba čuti".

Također, 500 britanskih svećenika sastavilo je otvoreno pismo u kojem optužuju papu da je unio "konfuziju" u crkvena učenja.

Pet kardinala, među kojima već spomenuti Burke i utjecajni konzervativac Carlo Caffarra iz Bologne, sastavili su manifest protiv papinog prijedloga da se razvedenim katolicima dopusti primanje pričesti na misi. U istu svrhu poslužio je i promotivni DVD koji se ranije ove godine dijelio crkvama u Europi i Australiji.