Svijet
4

Papa Franjo: U Crkvi ima karijerista koji vole novac

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Papa Franjo je oštro reagovao nakon što je saznao da neki kardinali žive vrlo luksuzno.

Upozorio je kako se ne može istovremeno govoriti o siromašnima i o borbi protiv siromaštva i voditi život poput faraona.

"Crkva bi morala govoriti i svjedočiti istinu, istinu o siromaštvu. Ako jedan vjernik govori o siromaštvu i o beskućnicima, vodeći pritom život poput faraona, to nije moguće", rekao je papa za holandski list "Straatnieuws".

Naglasio je kako i unutar Crkve i vjerskih struktura ima ljudi koji koriste Crkvu kako bi izgradili karijeru.

"U Crkvi ima onih koji se, umjesto da služe drugima i misle na druge...., služe Crkvom. To su karijeristi, oni koji vole novce. A koliko takvih svećenika i biskupa poznajemo.... Tužno je to, zar ne?", rekao je papa.

Inače, u četvrtak su, zahvaljujući tajnim dokumentima na nekoliko jezika izašle dvije knjige u kojima se opisuje nesavjesno upravljanje vatikanskim finansijama i loše ponašanje nekih prelata koji žive u velikim renoviranim apartmanima u papinskoj državi.

Ipak, nekoliko kardinala prozvanih u dvjema knjigama brane se od optužbi. To su kardinal Tarcisio Bertone, drugi čovjek Vatikana za vrijeme pontifikata Benedikta XVI., koji navodno živi u stanu od 296 m2 i monsinjor Velasio De Paolis, jedan od glavnih pravnika Kurije koji je u petak kazao da je spreman napustiti stan od 250 m2 i preseliti u manji apartman poput papinoga.