Svijet
9

Vatikanska policija uhapsila dvije osobe koje su "izdale povjerenje pape Franje"

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: AFP)
Papa Franjo (Foto: AFP)
Vatikanska policija je uhapsila monsinjora i jednu dužnosnicu zbog "otkrivanja povjerljivih dokumenata", javlja CBS.

Vatikan je saopćio da su obje uhapšene osobe bile članovi komisije kojoj je Papa Franjo naredio da analizira finansije Crkve. Monsinjor i dužnosnica su u lišeni slobode pod sumnjom da su otkrili povjerljive dokumente medijima.

Identitet monsinjora i dužnosnice je otkriven u danas a radi se o španskom svećeniku Luciju Angelu Valleju Baldi i Francesci Chaiuqui. Dužnosnica je puštena na slobodu i sarađuje s istražiteljima, dok je Balda i dalje iza rešetaka.

Hapšenje je obavljeno tokom vikenda, ali se za ovaj slučaj saznalo danas, dva dana prije objavljivanja dvije nove knjige o novim otkrićima koja se tiču nedjela počinjenih u Vatikanu u prošlosti.

Jednu knjigu je napisao Gianluigi Nuzzi, čija je prethodna knjiga "His Holiness" sadržavala privatne dokumente ukradene sa stola pape Benedikta, koje je ukrao njegov batler.

"Kada je riječ o novim knjigama koje će biti obavljene u narednim danima, želimo reći da su one rezultat izdaje papinog povjerenjea", saopćio je Vatikan.

U saopćenju se navodi da su autori knjiga iskoristili ilegalno otkrivanje povjerljivih dokumenata, što bi moglo imati kriminalne posljedice. Vatikanski tužitelj će razmotriti ovaj slučaj.

Balda i Chaouqui su bili članovi komisije COSEA, koju je formirao papa Franjo u želji da analizira procedure vatikanske administracije. Dokumenti koji su se našli u medijima navodno pripadaju arhivi COSEA-e.