Svijet
0

Papa kritikovao svećenike zbog odnosa prema razvodima i homoseksualcima

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: EPA)
Papa Franjo (Foto: EPA)
Tokom tromjesečnog sinoda održanog u Rimu, papa Franjo pozvao je katoličku crkvu i njezino svećenstvo na lakši odnos prema onima koje je crkva tradicionalno smatrala grešnicima.

Naime, ranije je Vatikan iz službe otpustio Krzysztofa Charamsu, svećenika koji je uoči sinoda javno priznao da je homoseksualac, te kako je sretno zaljubljen u svog dečka. Ovaj događaj izazvao je skandal u crkvenoj zajednici, međutim, papa Franjo odlučio je smiriti strasti tokom zatvaranja sinoda.

"Osnovni zadatak Crkve nije osuda i proklinjanje, nego naglašavanje Božije samilost. Treba odvesti sve ljude, bez obzira na to ko su i šta su, prema putevima Gospodnjim. Crkva je također i dom grešnika i svih ostalih koji traže oprost", rekao je Papa.

Naglasio je kako je imao osjećaj da su pojedini svećenici "sakrili glavu u pijesak", te da se uz pomoć predrasuda pokušavaju skloniti "od teških i bitnih pitanja".

"Naravno, znam da se ne možemo pozabaviti svim bitnim pitanjima, ali barem da se posvetimo onome što čini samu suštinu crkve, a to su porodica i brak kao savez muškarca i žene. Naša dužnost je da se mudrošću i svjetlošću kojom nas je Gospodar podario, suprotstavimo svim preprekama bez trunke straha, a ne da samo "zabijemo glavu u pijesak", smatra papa Franjo.