Svijet
65

Papa Franjo: Matičari imaju pravo odbiti vjenčati gay parove

Klix.ba
Papa Franjo (Foto: EPA)
Papa Franjo (Foto: EPA)
Vladini zvaničnici imaju "ljudsko pravo" da odbiju obaviti svoje dužnosti među kojima je i izdavanje dozvola za obavljanje istospolnih brakova, ukoliko osjećaju da im to uznemirava savjest, rekao je papa Franjo.

Papa je ovo rekao novinarima tokom leta u Rim nakon 10-dnevnog putovanja Kubom i SAD-om. Novinari su mu postavili pitanje o svećenici iz Kentuckyja Kim Davis koja je zatvorena jer je odbila izdati potvrdu o braku gay paru. Papa je rekao da ne zna detalje ovog slučaja, ali je podržao stanje savjesti kao ljudsko pravo.

"To je uredu. Ako osoba ne dopušta drugima da se vode svojom savješću, onda je to negiranje prava", kazao je.

Davis je napadnuta zbog odbijanja izdavanja bračnih licenci za gay ili heteroseksualne parove u vrijeme kada je Vrhovni sud SAD-a u junu legalizirao istospolne brakove. Ona je navela da joj njena vjerska uvjerenja ne dozvoljavaju da izdaje dozvole i upravo to je donijelo podijeljena mišljenja: neki su je podržavali, dok su je drugi vrijeđali.

Papa Franjo je rekao da podržava individualce, uključujući one koji rade za vladu, ako odbiju da se pridržavaju nekih zakona.

"U suprotnom, našli bismo se u situaciji gdje mi biramo šta je ispravno govoreći: 'Ovo pravo ima vrijednost, a ovo ne", rekao je.

Tokom konferencije za novinare papa je branio svoje riječi utjehe upućene američkim biskupima u Washingtonu, kazavši kako želi priznati da su i oni patili zbog skandala seksualnog zlostavljanja svećenika. Zagovornici žrtava optužili su Franju da je gluh u svojim obraćanjima. Papa je rekao kako njegovim riječima nije odbačena odgovornost crkve.

"Riječi utjehe nisu bile s namjerom da kažu 'Ne brinite, to nije ništa'. Ne, ne, ne. To se dogodilo, to je užasno i mogu samo zamisliti koliko ste patili", kazao je.

Papa se susreo s pet žrtava zlostavljanja u Philadelphiji u nedjelju i obećao je da će oni koji su odgovorni odgovarati. Poručio je i kako će zaštiti mlade ljude.