Sjeverna Koreja
0

Pjongjang najavio vježbe bojevom municijom

SRNA
Foto: AFP/HO/KNS/KCNA/File
Foto: AFP/HO/KNS/KCNA/File
Sjeverna Koreja, koja se nalazi pod pritiskom da se vrati šestostrane pregovore, najavila je održavanje vojnih vježbi bojevom municijom nedaleko od pomorske granice sa Južnom Korejom, što će dodatno pojačati tenzije na Korejskom poluostrvu, javili su danas južnokorejski mediji.

Analitičari navode da Sjeverna Koreja najvjerovatnije koristi vojne prijetnje protiv američkog saveznika Južne Koreje kako bi ojačala svoje pozicije i time dobila ustupke od regionalnih sila ukoliko se vrati u pregovore o okončanju svog nuklearnog programa. Pjongjang vodi pregovore sa Južnom Korejom, Japanom, Rusijom, Kinom i SAD.

Sjeverna Koreja najavila je da će ispaljivati bojevu municiju sa četiri lokacije na svojoj zapadnoj obali i sa dvije na istočnoj obali od 20. do 22. februara i spornu zonu je proglasila zabranjenom za plovidbu. 

Tokom proteklog mjeseca, Sjeverna i Južna Koreja razmijenile su artiljerijsku vatru nedaleko od sporne pomorske granice. U incidentu nije bilo povrijeđenih niti materijalne štete ali je izazvan kratak i provremen pad na južnokorejskom tržištu akcija i pad valute von.

Nakon razmjene vatre sa Južnom Korejom u januaru, Pjongjang je u sljedećih nekoliko dana ispalio više stotina artiljerijskih granata ka spornoj pomorskoj granici.

Sjeverna Koreja već skoro godinu dana bojkotuje šestostrane pregovore koji imaju za cilj okončanje nuklearnog programa čime bi Pjongjang dobio masivnu humanitarnu pomoć kojom bi trebalo da pokrene svoju slabu ekonomiju i okonča međunarodnu izolaciju.

Pjongjang je pod pritiskom da se vrati u pregovore nakon uvođenja sankcija UN nakon izvršene nuklearne probe u maju i neuspjele devalvacije nacionalne valute von.