Svijet
0

Pjongjang traži postizanje mirovnog sporazuma sa SAD-om

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Sjeverna Koreja saopštila je danas da želi da što je prije moguće bude postignut mirovni sporazum koji bi zamijenio prekid vatre kojim je okončan Korejski rat (1950-1953) kako bi se izgradilo povjerenje sa SAD.

Sjeverna Koreja je i ranije upućivala slične pozive ističući da ukoliko bi bio postignut mir sa SAD time bi bili i aktivirani međunarodni pregovori o okončanju nuklearnog programa Pjongjanga u zamjenu za hranu.

Sjeverna i Južna Koreja su tehnički još u ratu i obje zemlje rasporedile su više od milion vojnika duž granice.

"Ukoliko bi povjerenje bilo izgrađeno između Sjeverne Koreje i SAD to bi bilo od ključnog značaja za zaključivanje mirovnog sporazuma čime bi bilo ukinuto ratno stanje što je korijen neprijateljskih odnosa. Uklanjanjem prepreke sankcije diskriminacije i nepovjerenja kao što su sankcije, uskoro bi moglo dovesti do pokretanja šestostranih pregovora", saopštila je danas sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA. 

Sjeverna Koreja  je prije nekoliko sedmica izrazila spremnost da okonča svoj bojkot šestostranih pregovora, ali analitičari smatraju da će Pjongjang samo pokušati da postavi uslove za svoj povratak u razgovore sa Južnom Korejom, Kinom, Japanom, Rusijom i SAD.