Svijet
0

Sjeverna Koreja zatvorila zapadnu obalu za plovidbu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Sjeverna Koreja je uvela zonu zabranjene plovidbe oko svoje zapadne obale na Žutom moru, što ukazuje na moguće probno ispaljivanje raketa u tome području, izjavio je neimenovani južnokorejski vojni dužnosnik.

"Pažljivo pratimo događanja u toj oblasti da bismo utvrdili je li odluka donesena zbog redovite zimske obuke ili zbog raketnih proba", kazao je on u utorak, prenio je Reuters.

Radi se o oblasti u kojoj su Sjeverna i Južna Koreja u novembru vodile kratak pomorski sukob. Južnokorejski brod tada je bio izrešetan projektilima, a brod iz Sjeverne Koreje se vratio u luku zapaljen.

Mjesec dana prije sukoba Pyongyang je ugrozio stabilnost u regiji ispaljujući kratkometne rakete na svojoj istočnoj obali, podsjetila je britanska agencija.

Sjeverna Koreja je u posljednjih nekoliko sedmica nagovijestila smanjenje prijetnje po regionalnu stabilnost, navodeći da bi mogla okončati višegodišnji bojkot međunarodnih pregovora o nuklearnom razoružanju.

Analitičari kažu da posljednji korak Pyongyanga ima za cilj povećanje kapaciteta Sjeverne Koreje u pregovorima o dobivanju pomoći u zamjenu za razoružanje.