{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pitanje Irana: Tenzije između SAD-a i Izraela kulminirat će u utorak

Klix.ba
1.3.2015. u 11:03
19
102
Pitanje Irana: Tenzije između SAD-a i Izraela kulminirat će u utorak
19
Pitanje Irana: Tenzije između SAD-a i Izraela kulminirat će u utorak
Foto: AFP
Već šest godina, američki predsjednik Barack Obama i izraelski premijer Benjamin Netanyahu nalaze se na suprotnim stranama kada je u pitanju rješenje iranskog pitanja nuklearnog programa.
Sljedeće sedmice taj će se odnos ponovo testirati u jeku dolaska Netanyahua u Washington gdje će održati govor kojega su mnogi iz Obamine partije odlučili zanemariti.

Netanyahu će doći u glavni grad SAD-a u utorak kako bi pokušao utjecati na smijer u kojem se kreće diplomatski proces sa Teheranom, a koji je postavila Obamina administracija. U to vrijeme, državni sekretar John Kerry zajedno sa drugim međunarodnim pregovaračima, boravit će u Švicarskoj gdje će se sastati sa predstavnicima Irana.

Oni će pokušati doći do okvira sporazuma o nuklearnom naoružanju koji bi se trebao potpisati do kraja marta. Također, izbori u Izraelu zakazani su za isti period - 17. mart.

Bitno je istaći da se Netanyahu pred Kongresom pojavljuje na molbu Republikanske partije te da njegova posjeta SAD-u uopće nije koordinisana uz saradnju sa Obaminom administracijom.

I dok Američko-izraelski komitet za društvena pitanja (AIPAC) širokih ruku dočekuje izraelskog premijera, predstavnici Demokratske partije po pravilu neće prisustvovati posebnoj sjednici Kongresa u utorak.

Zaustavljanje razvoja nuklearne bombe u Iranu predstavlja glavni razlog razilaženja politika. Obama smatra kako će dokaz o nerazvijanju atomske bombe biti odličan znak u poboljšanju odnosa, ali je za Netanyahua bilo kakav dogovor sa Iranom nedopustiv sve dok se cjelokupni nuklearni program Teherana ne zaustavi. Također, diplomatija koja je trenutno u fokusu SAD-a i Irana za Netanyahua predstavlja nedopustiv pristup.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: