Svijet
19

Netanyahu: Iran na Golanskim visoravnima priprema aktivnosti protiv Izraela

Anadolija
Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu
Izraelski premijer Benjamin Netanyahu optužio je Iran da je umiješan u sukobe u Siriji i Libanu, a da sada isto radi u Jemenu i priprema aktivnosti protiv Izraela na Golanskoj visoravni.

"Okvirni sporazum koji će velike zemlje najvjerovatnije u narednim sedmicama potpisati sa Iranom će u mnogome olakšati toj zemlji da razvija nuklearno oružje. To će u prvom redu stvoriti ozbiljne sigurnosne prijetnje Izraelu", kazao je Netanyahu uoči današnje sjednice izraelskog Vijeća ministara.

Komentirajući poziv šefa Predstavničkog doma američkog Kongresa Johna Boehnera da u martu učestvuje na sjednici Kongresa, Netanyahu je kazao da je njegova dužnost da kao premijer Izraela učini sve kako bi spriječio Iran da se domogne nuklearnog oružja i da učestvuje na svim skupovima na koje je pozvan, a koji za cilj imaju osiguranje stabilne budućnosti Izraela.

Republikanski šef američkog Predstavničkog doma Kongresa Boehner je pozvao Netanyahua da se obrati na zajedničkoj sjednici Kongresa na kojoj će se u martu govoriti o iranskom pitanju. Taj poziv je izazvao nesuglasice između Kongresa i Bijele kuće.

Glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest tvrdi da je "zanimljivo" da je Bijela kuća o tom pozivu saznala neposredno prije Boehnerovog objavljivanja te informacije javnosti. On je dodao da taj poziv, koji je učinjen bez konsultacije dvije institucije, predstavlja "kršenje diplomatskog protokola" SAD-a.