Snimci crne kutije pokazali
0

Pilot Air Francea nije bio u kokpitu u trenutku nesreće

SRNA
Pilot aviona kompanije Air France, koji se srušio u Atlantski okean prije skoro dvije godine, nije bio u kokpitu kada je došlo do problema, piše danas "Daily Mail".

Isti izvor navodi da je neimenovani stručnjak rekao listu "Spiegel" da snimci iz pronađene crne kutije otkrivaju da je kapetan Marc Dubois (58) tek utrčavao u kokpit u trenutku kada je avion uletio u nevrijeme, te da je obojici kopilota davao instrukcije kako da spase avion.

"Daily Mail" piše da se do sada smatralo da je posada "Airbusa A330" uletjela direktno u lošu vremensku frontu, dok su je drugi avioni zaobilazili, te da je zbog toga došlo do nesreće u kojoj je prije dvije godine poginulo 228 ljudi kada se avion srušio u Atlantik. 

Avion se srušio 1. juna 2009. godine, četiri sata nakon polijetanja iz Rio de Janeira na letu za Pariz.

Olupina je pronađena u aprilu oko 1.000 kilometara  od sjeveroistočne obale Brazila.

Međutim, prema informacijama koje je pružila pronađena crna kutija, posada je  svjesno pokušala ucrtati jednostavni kurs kroz olujne oblake.

"U početku je izgledalo da su bili uspješni u svom naumu, jer nije bilo naznaka da će naići na povećanu turbulenciju", rekao je izvor.
Podaci su pokazali da su kristalići leda zagušili instrumente koji mjere brzinu aviona, što je prouzrokovalo naglo uzdizanje aviona i najvjerojatnije zastoj motora, a samim tim i nesreću.

Interesantno je da je u utorak francuski "Le Figaro" pisao da je crna kutija pokazala da nije bilo elektronskih i mehaničkih poremećaja na avionu.