Uzrok nesreće i dalje nepoznat
0

Na dnu Atlantika pronađen okvir crne kutije aviona Air Francea

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Istraživači su na dnu okeana pronašli dio crne kutije aviona kompanije Air France, koji se srušio iznad Atlantika u junu 2009. godine.

Međutim, istražioci navode da je još potrebno da pronađu i dio sa ključnim podacima, koji bi eventualno mogli da otkriju uzrok nesreće.

Avion se srušio 1. juna 2009. godine na putu iz Rio de Janeira ka Parizu i kutije sa audio i drugim avionskim podacima mogle bi da sadrže podatke od ključne važnosti o uzroku nesreće u kojoj je poginulo 228 putnika i članova posade.

"Tokom prvog zarona specijalizovanog robota 'Remora 6000', koje je trajalo više od 12 sati, pronađen je okvir crne kutije, ali bez modula koji sadrži i štiti podatke", navodi se u saopštenju francuskog Biroa za istrage i analizu (BEA).

U saopštenju se dodaje da u toku drugi zaron. Portparol BEA Martin del Bono istakla da bi snimač podataka, ukoliko bude pronađen, mogao biti u stanju da se mogu skinuti podaci.

Prema njenim riječima, memorijski modul crne kutije je poput sarkofaga i podaci su dobro zaštićeni.

 Uzrok nesreće još je nepoznat, a istražioci i proizvođač aviona Airbus ističu da niko sa sigurnošću ne može ni da tvrdi šta se dogodilo dok ne budu pronađene crne kutije.
Olupina aviona kompanije Air France pronađena je iz četvrtog pokušaja. 

Istraga je počela proteklog mjeseca, a potragu zajednički finansiraju Air France i proizvođač aviona Airbus. 

U pretrazi su bili uključeni specijalizovani roboti koji su zaranjali i dubinu i od 4.000 metara u vode između Brazila i zapadne Afrike.