Pobuđene velike nade
0

Pronađena crna kutija aviona srušenog kod obala Brazila

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski istraživački timovi pronašli su, poslije dvije godine potrage, jednu od dvije crne kutije iz aviona kompanije Air France, u kojem je u nesreći u blizini brazilske obale 2009. godine poginulo 228 ljudi.

Francuski Istražni biro saopćio je da je crna kutija dobro očuvana i da bi se iz podataka zabiježenih u njoj mogao otkriti uzrok pada aviona.

Istraživačke ekipe pronašle su prije sedmicu dana samo vanjski oklop kutije, ali ne i njenu memoriju.

Olupina aviona pronađena je prošlog mjeseca, poslije duge potrage na oko 10.000 kvadratnih kilometara morskog dna, prenosi BBC.

Ostaci letjelice otkriveni su tek iz četvrtog pokušaja, uz pomoć robota koji može da funkcioniše na dubini od 4.000 metara ispod površine okeana.

Avion Air Francea koji je letio za Pariz srušio se 1. juna 2009. godine kada je uletio u snažnu oluju, četiri sata poslije polijetanja iz Rio de Janeira. U avionu su se nalazili putnici iz više od 30 zemalja, većinom iz Francuske, Brazila i Njemačke.

Stručnjaci kažu da su podaci iz crne kutije, uključujući i razgovore među posadom u pilotoskoj kabini, jedina nada da se otkrije uzrok pada aviona u kojem nije bilo preživjelih.