Svijet
0

Philip Morris potrošio milion i po eura plaćajući ručkove poslanicima EP-a

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Američki duhanski proizvođač Philip Morris International potrošio je milion i po eura na ručkove i večere u okviru napora da privoli poslanike Evropskog parlamenta da ublaže zakon EU o duhanskim proizvodima, o kojem se glasa na narednoj plenarnoj sjednici u Strazburu.

U iznos, koji je u javnost iznio zvaničnik stranke "Zelenih" i njemački poslanik u Evropskom parlamentu Rebecca Harms, uključeni su troškovi sastanaka održanih prošle godine sa oko trećinom članova evropskog zakonodavnog tijela.

Iz američke kompanije nisu željeli da komentarišu navedeni iznos, ali je na internet stranici navedeno da su optužbe o snažnom lobiranju netačne.

Glasanje o direktivi, koje je trebalo da bude održano početkom septembra, odgođeno je, navodno, zbog snažnog lobiranja kompanije u okviru napora da se diskusija održi kada na čelu EU bude Grčka, koja je "naklonjenija" duhanskim proizvodima.

Harmsova je, uz kolegu iz švedske stranke "Zelenih" i poslanika u Evropskom parlamentu Carlom Schlyterom, rekla novinarima u Briselu da su amandmani, koje su iznijeli članovi, uglavnom, stranaka desnog centra, konzervativci i pojedini liberali u skladu sa "pet priželjkivanih izmjena" američke kompanije.

Na listi "želja" američke kompanije je uklanjanje zabrane na mentol cigarete, upozorenja na štetnost duhana samo na dnu pakovanja, smanjenje zabrane naredne generacije proizvoda poput električnih cigareta i smanjenje obima upozorenja.

Kompanija, takođe, priželjkuje i uklanjanje takozvanih "delegiranih akta" čime bi poslanici Evropskog parlamenta bili spriječeni da lako dopunjuju direktivu nakon što postane pravosnažna.