Svijet
0

Tanke cigarete neće biti zabranjene, ali hoće one s okusom mentola

FENA
Poslanici Evropskog parlamenta u utorak su odobrili oštrija pravila protiv duhana koja imaju za cilj odvratiti mlade od pušenja, ali neke mjere nisu išle tako daleko kao što je prvobitno planirano.

Oni su odbili prijedlog Evropske komisije da se elektronske cigarete tretiraju kao medicinski proizvod - što bi ograničilo njihovu prodaju.

Oni su podržali zabranu mentol cigreta - ali s petogodišnjom odgodom. Tanke cigarete neće biti zabranjene, prenosi BBC.

Uslijedit će novi pregovori s vladama država članica EU prije nego što se zakon usvoji.

Među ostalim mjerama, poslanici su izglasali u utorak da se zdravstvena upozorenja stave na 65 posto svih pakli cigareta, protiveći se predloženih 75 posto.

Trenutni zahtjevi za zdravstvena upozorenja iznose 30 posto minimalnog prostora na jednoj strani pakle cigareta i 40 posto na drugoj.

To je prvo čitanje nacrta direktive o duhanu, koja bi mogla postati zakon u 2014. godine, u Evropskom parlamentu. Predstavnici duhanske industrije i zdravstveni aktivisti intentivno lobiraju kod evropskih poslanika.

Prijedlozi također uključuju zabranu riječi "blag", "srednji" i "malo katrana" i zabranu žvakanja duhana - iako je Švedska zadržala pravo na izuzeće od zabrane.

Kada se jednom dogovore među 28 država članica EU, mjere će prerasti u zakon.