{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropski regulatori žele ograničiti prodaju elektronskih cigareta na apoteke

2.10.2013. u 17:29
0
2
Evropski regulatori žele ograničiti prodaju elektronskih cigareta na apoteke
0
Evropski regulatori žele ograničiti prodaju elektronskih cigareta na apoteke
Elektronske cigarete okupirale su Evropu i Ameriku, odvlačeći milione ljudi od tradicionalnih cigareta, nudeći im alternativu koja je navodno zadovoljavajuća i bezopasna. Međutim, zakonodavci sada žele ograničiti njihovo korištenje i prodaju.
Veliki broj pušača zamijenio je duhan za uređaj koji emitira isparenja, a izgleda i djeluje poput prave cigarete, osim što nema katrana, pepela, dima i većine otrova. Pušači, zagovarači kampanja protiv pušenja i medicinski radnici slave ovaj uređaj kao značajnu pomoć u odvikavanju od pušenja.

Zabranu elektronskih cigareta predvode zemlje Latinske Amerike i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), koja im se oštro protivi. Sada su se našle i na meti zakonodavaca u Briselu i Washingtonu.

Evropski zakonodavci žele klasificirati elektronske cigarete kao medicinske proizvode, koji bi se mogli prodavati isključivo u apotekama, poput nikotinskih naljepnica, žvakaćih guma i drugih sredstava za odvikavanje od pušenja.

Trenutno se e-cigarete mogu kupiti na internetu, u specijaliziranim prodavnicama, apotekama i sl., zavisno od zemlje u kojoj se prodaju.

Korisnici tvrde da će karakterisanje e-cigareta kao medicinskih proizvoda ograničiti njihovu dostupnost i povećati cijene, što će milione ovisnika o nikotinu vratiti tradicionalnim cigaretama.

U SAD-u se tokom oktobra očekuje prijedlog zakona koji bi trebao urediti prodaju e-cigareta.

Propisi vezani za e-cigarete razlikuju se od zemlje do zemlje. U većini je dozvoljeno njihovo korištenje na javnim mjestima, dok su u nekim potpuno zabranjene.

Proizvođači i korisnici e-cigareta pokrenuli su peticije i prikupili desetke hiljada potpisa protiv planiranih propisa EU, za koje kažu da će osuditi sedam miliona korisnika e-cigareta na preranu smrt zbog pušenja tradicionalnih cigareta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koliko često trenirate?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: