{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro veća upozorenja na kutijama i zabrana cigareta s aromama

S
18.12.2013. u 12:22
9
117
Uskoro veća upozorenja na kutijama i zabrana cigareta s aromama
9
Uskoro veća upozorenja na kutijama i zabrana cigareta s aromama
Zvaničnici EU postigli su dogovor o novom zakonu o ograničavanju duhanskih proizvoda, uključujući stavljanje većih upozorenja na pakovanja cigareta i prva pravila o elektronskim cigaretama.
"Sporazum o direktivi o duhanu je veliki korak ka zdravijem i naprednijem društvu", izjavio je Vitenis Povilas Andrijukaitis, ministar zdravlja Litvanije, koja trenutno predsjedava Unijom.

Dogovor je postignut nakon što su vlade i Evropski parlament riješili spor o tome do koje mjere treba regulisati rastuće tržište elektronskih cigareta.

Pojedini analitičari očekuju da će ono za deset godina nadmašiti tržište duhanskih cigareta, koje trenutno vrijedi 700 milijardi dolara.

Većina elektronskih cigareta ubuduće će biti prodavana kao obična potrošačka roba, a ne kao medicinski proizvodi, kao što su vlade prvobitno željele.

Upotreba punjivih elektronskih cigareta bit će dozvoljena, ali Evropska komisija ima pravo da ih zabrani ako tri ili više članica Unije uvedu zabrane na zdravstvenim osnovama.

Od 2016. godine, na 65 posto pakovanja cigareta i duhana sa prednje i zadnje strane morat će da se nalaze slike i tekstualna upozorenja o štetnosti pušenja.

Novim pravilima zabranjeno je pušenje duhanskih proizvoda sa aromama, poput voća ili vanile. Cigarete sa aromom mentola bit će zabranjene četiri godine kasnije.

Očekuje se da će dogovor dobiti potvrdu od ministara EU i Evropskog parlamenta prije nego što stupi na snagu sljedeće godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: