{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Petritsch: Ocjepljenje Kosova je kršenje međunarodnog prava

F
7.9.2007. u 13:35
0
0
Petritsch: Ocjepljenje Kosova je kršenje međunarodnog prava
0
Petritsch: Ocjepljenje Kosova je kršenje međunarodnog prava
Ambasador Austrije pri UN u Ženevi i bivši izaslanik EU za Kosovo Wolfgang Petritsch potvrdio je da bi otcjepljenje Kosova značilo kršenje međunarodnog prava i upozorio je na opasnost podjela unutar Unije oko budućeg statusa južne srpske pokrajine.
"Brinem se prije svega za jedinstven stav EU. Ako ne dođe do dogovora, onda bi priča o zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici bila samo nešto za nedjeljne govore. Bez jedinstvenog stava bi buduća misija EU bila jako oslabljena", objasnio je on u intervjuu bečkom dnevniku "Presse".

Petritsch je istovremeno naglasio da u pojedinim zemljama EU postoji strah da bi rješenje za Kosovo moglo biti presedan."Na neki način to bi i bio presedan, ali samo jedinstvena i aktivna EU je sposobna da vodi politiku i zato se nadam da će to uvidjeti i skeptici", rekao je on.

Petritsch je ujedno priznao da su tačne kritike Beograda da bi otcepljenje Kosova značilo kršenje međunarodnog prava."Iz formalnog ugla tu, bez sumnje, ima nečeg. Međutim, mora se sagledati situacija", rekao je on, podsjećajući da je kao posljedica NATO intervencije 1999. razvijena međunarodna teza o odgovornosti svake države da zaštiti svoje građane.

"Tu odgovornost je Srbija eklatantno prekršila na Kosovu tokom 90-ih, na primjer kroz sistematsko protjerivanje 850.000 Albanaca, što je očigledno bilo unaprijed planirano. Tu je Milošević izgubio moralno pravo da nastavi kao da se ništa nije dogodilo. Pored toga, mora mi jednom neko iz Beograda objasniti šta se želi ponuditi 2 miliona građana, kako bi oni odustali od svoje namjere otcjepljenja i ostali u Srbiji. Strahujem da tu ne može biti zadovoljavajućeg odgovora", naglasio je on.

Na konstataciju da postoje kritike da je trebalo Srbiju više uključiti u čitav proces, Petritsch je kazao da su Martti Ahtisaari i Albert Rohan svoj zadatak od UN odlično obavili.

"Istovremeno žalim što međunarodna zajednica nije dovoljno ispitala argumentaciju Srbije, što se Beograd nije pozvao da konkretizuje svoju formulu "Manje od nezavisnosti, više od autonomije". Da li bi bili zadovoljni kosovsko-albanskim predsjednikom ili članom vlade u Beogradu. Kako bi funkcionisala konfederacija", podvukao je austrijski diplomat.

Petritsch je, odgovarajući na pitanje da li je trebalo Srbiji 1999. reći da je izgubila rat i zbog toga gubi i Kosovo, potvrdio da je sa sigurnošću bilo bolje gubitak Kosova pripisati Miloševiću, a ne jednoj demokratskoj vladi, ali da i tada najvjerovatnije ne bi bilo lako ubijediti Rusiju."Možda je tada bilo lakše nego danas", ocijenio je on.

Kada je riječ o prijedlogu podjele Kosova, Petritsch je podvukao da ne treba odstupati od principa Kontakt grupe, koji takvo rješenje isključuju, iako to otežava pronalaženja rješenja."Bilo bi kratkovido misliti da bi se podjelom riješili problemi. Naprotiv, time oni tek počinju. Tada bi se jedan lokalni problem prenio na regionalni nivo", zaključio je Petritsch.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: