|

Peterle vodi na predsjedničkim izborima u Sloveniji, ide se u drugi krug

Peterle vodi na predsjedničkim izborima u Sloveniji, ide se u drugi krug
0
F
FENA
22.10.2007. u 08:46
0
komentara
0

dijeljenja
Peterle vodi na predsjedničkim izborima u Sloveniji, ide se u drugi krug
Predsjednički izbori u nedjelju u Sloveniji, na kojima je najviše glasova osvoji konzervativac Lojze Peterle, nisu dali konačni odgovor tko će biti slovenski predsjednik o kojem će se morati odlučivati u drugom krugu glasovanja 11. studenoga.
Kako je u nedjelju navečer nakon prebrojanih oko 90 posto glasova objavila državna izborna komisija, kandidat stranaka desnog centra Lojze Peterle dobio je 28,21 posto glasova, od dvojice kandidata koje podržavaju različite lijeve stranke Danilo Tuerk je dobio 24,68 posto, a Mitja Gaspari 24,29 posto, dok je ultranacionalist Zmago Jelinčič zabilježio 19,31 posto, javila je Hina.

U drugi krug izbora ide nekadašnji premijer i ministar vanjskih poslova Lojze Peterle koji je trenutačno zastupnik u Europskom parlamentu, osvojivši ipak znatno manje glasova nego što su pokazivale predizborne ankete.

Hoće li se Peterleu u drugom krugu suprotstaviti Tuerk ili Gaspari neće se, s obzirom na vrlo malu razliku među njima, znati sve dok ne stignu glasovi iz inozemstva, a poslano je 40-ak tisuća glasačkih listića slovenskim državljanima koji od ove godine mogu glasovati i preko pošte, a ne samo u diplomatsko-konzularnim predstavništvima kao ranije.

Premijer i vođa koalicije desnog centra Janez Janša najavio je da će u drugom krugu stranke koje sudjeluju u njegovoj vladi snažnije nego do sada podržati Peterlea i ocijenio da je među konzervativnom biračkom bazom u Sloveniji "još dosta rezerve" s obzirom na razočaravajuće nizak postotak sudjelovanja birača u prvom krugu od samo 55 posto. Slab izlazak na birališta Janša je pripisao tome što se znalo da nijedan od kandidata neće pobijediti u prvom krugu.

Uz niži postotak glasova koje je dobio Peterle u odnosu na predizborna istraživanja, slovenski politički analitičari ističu kao veliko iznenađenje i broj glasova koje je dobio ultranacionalistički političar Zmago Jelinčič koji je svoju kampanju gradio na skepticizmu prema Europskoj uniji i nacionalističkoj retorici prema susjednim državama.

Jelinčič je dobio dio glasova desnice na koje je računao Peterle, glasove mlađih glasača kojima se sviđa njegova populistička retorika, te "protestne glasove" ostalih kategorija birača, smatraju slovenski analitičari. U odnosu na predsjedničke izbore 2002. na kojima se također natjecao, Jelinčič je gotovo udvostručio broj svojih birača.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.