Trudeau favorit
2

Pet stvari koje biste trebali znati o današnjim izborima u Kanadi

M. A.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kanađani će danas izaći na birališta kako bi odlučili da li će Liberalnoj stranci premijera Justina Trudeaua dati drugi mandat.

Političke stranke su posljednjih pet sedmica provodile intenzivnu kampanju u kojoj nisu štedjele svoje političke protivnike. Sada je konačno došlo vrijeme da glasači izađu na izbore i da ispune svoje glasačke listiće.

Evo pet stvari koje biste trebali znati o današnjim izborima u Kanadi.

Referendum o podršci Trudeauu

Nakon što je prije četiri godine osvojio historijsku pobjedu lider liberala Justin Trudeau traži ponovni izbor.

Pridržavao se brojnih ključnih obećanja, sve od legalizacije rekreativnog kanabisa pa do povećanja dječjih doplataka, ali ipak nije uspio ispuniti neke velike obaveze. Obećanje da će preurediti kanadski izborni sistem još uvijek nije ispunjeno, a čeka se još i na uravnoteženje budžeta.

Također, premijer Kanade imao je i nekoliko skandala. Najprije, otkriveno je da je on prekršio federalna etička pravila tako što je 2016. godine bio na tropskom odmoru na ostrvu u posjedu filantropa i duhovnog vođe Age Khana.

Zatim je uslijedilo katastrofalno prekomorsko putovanje u Indiju. Iako je ono proteklo lagano i u opuštenoj atmosferi, završilo je kontroverzom kada je navodni kanadski sikh separatist pozvan na službene događaje.

Potom je uslijedio i treći skandal - afera SNC-Lavalin, politička kriza povezana sa stvaranjem pritiska na bivšeg državnog sekretara da raskine ugovor s firmom čiji se vrh suočio s optužbama za korupciju, što je dodatno narušilo reputaciju Justina Trudeaua.

Neke nove osobe

Konzervativni lider Andrew Scheer ima najbolju priliku da skine s vlasti premijera Trudeaua. Ovaj 40-godišnjak je bio nepoznanica sve do trenutka kada je šapatom 2017. godine preuzeo vodstvo nad Konzervativnom strankom Kanade. Ipak, mnogi smatraju kako on nema karizmu poput Trudeaua kako bi ga nadmašio u izbornoj utrci.

Ovo će ujedno biti i prva federalna kampanja za Jagmeeta Singha koji je preuzeo kormilo ljevičarske stranke Nova demokratska partija Ontarija prije dvije godine. Međutim, njegova se stranka dugo borila da prikupi sredstva za kandidaturu, trećina njegovog poslaničkog kluba odlučila je da se više ne kandidira, a stranka je kasno najavila punu listu kandidata.

Iako su na početku kampanje politički analitičari predviđali da bi NDP mogao izgubiti znatan dio svojih mandata, sada ipak smatraju da bi ulazak u političku trku Singha i NDP-a mogao nadmašiti očekivanja.

Suverenistička stranka Bloc Quebecois, federalna stranka fokusirana na promociju interesa Quebeca, također ima novog vođu Yves-Francoisa Blancheta. Stranka je privukla pažnju birača u toj provinciji i smatra se da će ostvariti značajne rezultate.

Ekonomija i klimatske promjene

Pitanja u vezi s klimatskim promjenama i ekonomska pitanja bila su dominantne teme među Kanađanima uoči ovih izbora.

Ekonomija pokazuje znakove zamaha, a stopa nezaposlenosti je blizu historijskog minimuma. Međutim, ne osjeća se da sve porodice napreduju. U 2018. godini prosječan Kanađanin dugovao je otprilike 1,74 dolara za svaki zarađen dolar i to je bio najveći omjer duga i prihoda u G7. Previsoke cijene stanova u gradovima poput Toronta i Vancouvera također su značile da je kupovina nekretnine u urbanim zonama gotovo nemoguća misija.

Liberali su svoju kampanju temeljili na priči o postignućima poput svog programa dječijih dodataka koji je pomogao da se u 2017. godini izvuče oko 278.000 djece iz siromaštva, dok konzervativci svoju poruku usredotočuju na Kanađane zabrinute zbog njihove finansijske budućnosti.

Još jedno od važnih pitanja je i uvođenje saveznog poreza na ugljik, koji je stupio na snagu u četiri od deset kanadskih provincija koje nisu uspjele predstaviti vlastite planove za borbu protiv klimatskih promjena.

Iako će se povećati cijene benzina i goriva, liberali tvrde da će se ti troškovi vratiti Kanađanima kroz godišnje porezne olakšice, a također su istakli kako se moraju ispoštovati stavke navedene u Pariskom sporazumu. S druge strane, Scheer se založio za ukidanje poreza na emisiju ugljika i to je istakao kao svoj prioritet ako bude izabran.

Ko je naprijed, a ko zaostaje?

Liberali su kontinuirano govorili kako uživaju uvjerljivu podršku građana nakon što su njihove statistike provedene početkom ove godine i to poslije afere SNC-Lavalin.

Na početku kampanje nacionalne ankete su sugerisale da su liberali i konzervativci imali otprilike 30 posto podrške stanovništva, tj. da ulaze u izbore u gotovo istoj poziciji iako je evidentno da im podrška opada.

NDP se na početku kampanje nalazio na trećem mjestu s otprilike 14 posto kanadskih birača koji su kazali da će danas glasati za tu stranku, a procjenjuje se da ta podrška danas iznosi 18-20 posto. Uprkos pretpostavkama da ulaze u utrku kao autsajderi, politički analitičari smatraju kako i Bloc Quebecois nije za odbaciti.

Napredak Zelenih

Zeleni su preko ljeta dobili ogromnu podršku i smatra se da je njihov uspjeh trenutno na historijskom vrhuncu. Lideri ove stranke se nadaju da će se njihov broj zastupničkih mjesta i više nego udvostručiti, tj. da će se popeti s dva na najmanje pet.

Prema mišljenju mnogih, nešto otvoreniji dio stanovništva Kanade traži alternativu Liberalnoj stranci Justina Trudeaua i smatra se da bi "utjehu" mogli naći upravo u Zelenim, piše BBC News.