12. maja
1

Žene u crnom iz Srbije dolaze u Bratunac da odaju počast bošnjačkim civilima ubijenim 1992. godine

A. Ku.
Foto: Žene u crnom Srbija
Foto: Žene u crnom Srbija
Aktivistice grupe Žene u crnom iz Srbije prisustvovat će 12. maja obilježavanju godišnjice zločina počinjenih nad bošnjačkim stanovništvom na području općine Bratunac za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu (BiH).

One su navele da će zajedno sa porodicama žrtava i preživelima odati počast žrtvama na mezarju Veljaci u organizaciji udruženja Podrinje.

"Kontrolu nad Bratuncem 17. aprila 1992. godine, preuzimaju srpske paravojne formacije koje su prešle rijku Drinu i stupile na područje Skelana u općini Srebrenica 14. ili 15. aprila uz saradnju srbijanskih vlasti. Nakon što je bošnjačko stanovništvo razoružano, političku vlast u Bratuncu preuzeo je Krizni štab na čelu s Miroslavom Deronjićem. Nasumična ubistva, zastrašivanje i pljačkanje od strane paravojski primorali su određen broj Bošnjaka na bežanje iz opštine Bratunac. Tokom 1992. godine ubijeno je 603. Bošnjaka. Oko 600 Bošnjaka bilo je zatočeno u fiskulturnoj sali Osnovne škole Vuk Karadžić u Bratuncu", podsjećaju aktivistice grupe Žene u crnom.

Za ubistvo više od 60 zarobljenih bošnjačkih civila u selu Glogova 09. maja 1992. godine u Haškom tribunal je osuđen Miroslav Deronjić.

"Ne treba zaboraviti da je u srebreničkom genocidu 1995. godine više od 2.000 ubijenih također iz Bratunca koji su se usljed proterivanja zadesili u Srebrenici. Pred Vijećem za ratne zločine Specijalnog suda u Beogradu, u toku je postupak koji se vodi protiv optuženog Novaka Stjepanovića, kome se na teret stavlja zločin ratnog silovanja", zaključuju.