Vode uzburkane, vjetar nepovoljan
1

Papa održao posljednji govor na Trgu Svetog Petra

SRNA/Klix.ba
(Foto: AFP)
Papa Benedikt XVI posljednji put pozdravio je vjernike sa Trga Svetog Petra, gdje se okupilo više od 150.000 ljudi. Tokom emotivnog obraćanja papa je kazao da shvata ozbiljnost svoje odluke o povlačenju, ali da je to učinio za dobro Katoličke crkve.

Papa Benedikt XVI istakao je da je za vrijeme njegovog pontifikata bilo trenutaka radosti, ali i mnogo teškoća, no u svakom trenutku je osjećao Božije prisustvo.

"Bilo je trenutaka kada su vode bile uzburkane, a vjetar nepovoljan", rekao je poglavar Rimokatoličke crkve dan prije povlačenja sa dužnosti.

Također, priznao je da je, kada je izabran za papu 2005. godine, razmišljao da li je to Bog zaista želio. Istakao je da će i nakon povlačenja ostati u službi Crkve kroz molitvu.

Benedikt će abdicirati sutra, a kardinali će za četiri dana početi konsultacije uoči konklave na kojoj će biti izabran njegov nasljednik.

Papa je rekao da gaji snažnu vjeru u budućnost Katoličke crkve i dodao da ljubav prema crkvi podrazumijeva "hrabrost da se naprave teški i mučni izbori, uvijek imajući na umu dobrobit crkve, a ne ličnu".

Benedikt će sutra postati prvi papa u posljednjih 600 godina koji se povukao sa čelnog položaja Katoličke crkve. On je ranije objavio da u 85. godini nema više snage za obavljanje dužnosti.

Benedikt XVI će se ujutru posljednji put sastati sa kardinalima, a potom će helikopterom otputovati u zamak Gandolfo, svoju buduću rezidenciju južno od Rima.

Papa Benedikt XVI zamolio je sve vjernike da mole za novog papu, a nakon što je završio govor više od minute su mu aplaudirali i zahvaljivali.