Svijet
5

Papa Benedikt XVI napustio Vatikan

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Papa Benedikt XVI danas je u posljednjem obraćanju javnosti, sa balkona papske ljetne rezidencije u italijanskom mjestu Castel Gandolfo, pozdravio nekoliko hiljada vjernika i, zahvalivši se, poručio da on više nije papa već hodočasnik koji završava svoj put.

Papa je oko 17.00 sati helikopterom napustio Vatikan i uputio se prema Castel Gandolfu, gdje će provesti posljednje sate pontifikata. Odlazak pape Benedikta XVI iz Vatikana ispratilo je više hiljada ljudi.

Helikopter sa zastavom Vatikana simbolično je napravio nekoliko krugova iznad Trga svetog Petra prije nego što se uputio ka Castel Gandolfu, mjestu udaljenom 25 kilometara od Vatikana.

Po dolasku u Castel Gandolfo papa je se u papamobilu odvezao do vile gdje će provesti poslednje sate pontifikata, ali i naredne dane do završetka obnove manastira u kome će biti stalno nastanjen.

Papu Benedikta su u Castel Gandolfu dočekali gradonačelnik i sveštenstvo.

Prije odlaska iz Vatikana, papa Benedikt je napisao posljednju poruku na društvenoj mreži Twitter, u kojoj je napisao: "Hvala vam na vašoj ljubavi i podršci, želim vam da uvijek osjetite sreću koja dolazi od stavljanja Krista u središte vašeg života".

Papa se danas pozdravio sa kardinalima u Vatikanu, nekoliko sati prije povlačenja u penziju.

Njegova abdikacija postala je zvanična u 20.00 sati, čime je Benedikt postao prvi papa koji se povukao sa položaja u posljednjih 600 godina.