Jake mjere osiguranja u Rimu
0

Papa posljednji put pred vjernicima, a sutra postaje "rimski prvosvećenik emeritus"

Klix.ba
Sve oči su uprte u Vatikan. Benedict XVI će se danas posljednji put obratiti vjernicima u papinskoj odori na Trgu Svetog Petra, dan prije odlaska sa čelne pozicije u Katoličkoj crkvi.

U Vatikanu se danas očekuje nekoliko desetaka hiljada vjernika koji će posljednji put moliti sa Josephom Ratzingerom, dan prije kraja njegovog pontifikata.

Papa (85) koji je kazao da su mu um i tijelo bili slabi da drži korak sa modernim svjetom te da odlazi sa čela crkve, danas će vjernicima posljednji put uputiti poruku sa svog balkona, što svi s nestrpljenjem očekuju.

Iz Vatikana su kazali da je 50.000 ljudi dobilo ulaznice za Trg Svetog Petra, ali će ih moći doći i mnogo više, odnosno gradske vlasti Rima su spremne i na 200.000 vjernika. Današnje obraćanje pape također prate jake mjere sigurnosti, od postavljenih detektora za metal do snajperista na krovovima.

Prvi vjernici su već odavno stigli kako bi zauzeli najbolje mjesto tokom posljednjeg obraćanja Benedicta XVI sa balkona papinske bazilike.

Benedict XVI je prvi papa još od srednjeg vijeka koji je odstupio s čela crkve, što je vjernicima širom svijeta dalo nadu da dolazi dašak nove i modernije Crkve.

Rimom, ali i šire, su već odavno zavladale glasine o tome zbog čega je papa odstupio i ko bi mogao biti njegov nasljednik. Nisu izostala ni lobiranja da se nekim kardinalima onemogući da biraju novog papu, budući da su učestvovali u prikrivanjima onih koji su seksualno zlostavljali djecu.

Zvanični Vatikan je objavio da će Benedict od sutra nositi titulu "rimski prvosvećenik emeritus", a i dalje će ga oslovljavati sa "vaša svetosti" te će i dalje moći nositi bijelu papinsku odoru.

Papa će sutra predati svoj prsten, a njegov će lični pečat biti uništen isto kao što se to radi kada pape umru. Posljednje sate na čelu Crkve provest će u društvu kardinala koji su stigli u Rim i koji će birati novog papu, a potom će helikopterom odletjeti u rezidenciju Castel Gandolfu. Sutra tačno u 20 sati će nastupiti sedesvakancija (prazna stolica).

Kardinali će najranije 5. marta početi birati novog papu.