Svijet
0

Posljednji dan pontifikata Benedicta XVI: Sveta stolica od 20 sati prazna

Klix.ba
Papa Benedict XVI (Foto: Arhiv/AFP)
Papa Benedict XVI (Foto: Arhiv/AFP)
Papa Benedict XVI će se posljednjeg dana svog pontifikata sresti sa kardinalima iz cijelog svijeta koji bi u narednim danima trebali odlučiti ko će biti novi vjerski lider 1,2 milijarde katolika.

Sveta stolica će od 20 sati biti prazna, a papa Benedict XVI skinut će svoju papinsku odoru i postati "rimski prvosvećenik emeritus", no zadržat će papinsko ime.

Papa je sredinom februara šokirao svijet kada je obznanio svoju odluku da se povlači s mjesta vrhovnog vjerskog lidera katolika kazavši da više nema snage ni uma ni tijela da nastavi.

Za svoj osmogodišnji mandat kazao je da je imao "sunčanih dana" i "olujnih vjetrova", ali da se nikada nije osjećao sam.

Vatican je saopćio da njegov mandat zvanično ističe danas u 20 sati. Neće biti velikog ispraćaja. Planirana je manja ceremonija sa osobljem nešto prije 16 sati. Nakon toga će papa helikopterom biti prebačen u papinsku rezidenciju u Castel Gandolfu, a Crkva će imati jedinstvenu situaciju u svojoj historiji - papa i njegov prethodnik će živjeti skoro jedan pored drugog, piše AFP.

Benedict XVI više neće nositi crvene cipele, koje su simbolizirale smrt krščanskih mučenika. Zamijenit će ih smeđima, a njegova odora i dalje će biti bijela samo puno jednostavnija.

Očekuje se da papinski, odnosno ribarev prsten, na kojem je ugravirano njegovo ime bude uništen.

Iako je najavio da će živjeti daleko od očiju javnosti, Vatican je saopćio da je Benedict XVI spreman da savjetima pomogne svom nasljedniku s tim da ne smije dovoditi u pitanje njegove odluke.

Dekan Kardinalskog zbora Angelo Sodano u petak će sazvati prvu opću kongregaciju kardinala, koji bi trebali početi dogovore o datumu početka konklave.