Nedolično ponašanje
19

Papa naredio temeljitu istragu vatikanskih dokumenata zbog navoda o spolnom zlostavljanju

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Papa Franjo naredio je "temeljitu istragu" svih dokumenata koji se nalaze u vatikanskim uredima, a odnose se na osramoćenog američkog kardinala Theodorea McCarricka, što je prvi odgovor Svete Stolice na optužbe podignute protiv njega.

U dokumentima iz augusta nadbiskup Carlo Maria Vigano, bivši vatikanski ambasador u SAD-u, kaže da je papa godinama znao za nedolično McCarrickovo seksualno ponašanje prema odraslim sjemeništarcima, no da nije ništa poduzeo.

McCarrick je u julu postao prvi kardinal koji je podnio ostavku na dotadašnju funkciju u vodstvu crkve pošto su odvojene istrage pokazale da su izjave, prema kojima je spolno zlostavljao šesnaestogodišnjeg mladića, vjerodostojne.

U saopćenju Vatikana objavljenom u subotu stoji da bi istraga koja se vodi protiv McCarricka mogla pokazati da su "tada poduzeti koraci koji nisu u skladu s aktualnim pristupom Crkve ovakvim problemima", prenosi Al Jazeera Balkans.

U saopćenju iz augusta Vigano optužuje brojne aktuelne i bivše visoke vatikanske i američke svećenike koji su prikrivali McCarrickov slučaj. Tada je pozvao Papu da odstupi s dužnosti.

"Odsad više nije prihvatljivo" da se prema biskupima koji su počinili ili su prikrivali zlostavljanja ponaša drukčije nego prema svećenicima koji su počinili ista zlodjela, saopćio je Vatikan.