Osudio odgovorne
8

Papa Franjo o zlostavljanju dječaka: Nismo pokazali brigu za malenima, napustili smo ih

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Papa Franjo objavio je saopćenje katolicima širom svijeta, u kojem osuđuje zločine seksualnog zlostavljanja koje su vršili i sakrivali svećenici.

Papa je zatražio odgovornost za novootkrivene slučajeve u SAD-u u kojima se Katolička crkva loše ponijela. Preklinjao je za oprost žrtve koje su bolno patile i naglasio kako katolici moraju biti uključeni u iskorjenjivanju zlostavljanja i prikrivanja.

Obrušio se na svećenike i lidere crkve kojima je reputacija bili važnija do sigurnosti djece.

"Nismo pokazali brigu za malene, napustili smo ih", napisao je.

Vatikan je objavio pismo danas uoči papine posjete Irskoj gdje se očekuje da će razgovarati o slučajevima zlostavljanja. Nedavno je objavljen izvještaj kako su katolički svećenici u Pennsylvaniji zlostavljali dječake i prikrivali to decenijama. Najmanje 1.000 djece je bilo zlostavljano. Radili su to svećenici koji su koristili katoličke rituale i simbole vjere da počine zločine.

Prijetili su paklom, a potom ih zlostavljali, utvrdila je velika porota u Pennsylvaniji. U izvještaju porote se navodi kako je jedan svećenik svezao svoju žrtvu konopcem u pozi molitve i kada je dijete odbilo seks, ljuti svećenik je koristio križ od 17 centimetara da ga seksualno zlostavlja. Izvještaji su šokirali i zgrozili javnost.

Samo dvojica svećenika su optužena, dok je stotinu zlostavljača preminulo. Drugi su otišli u penziju. Velika porota Pennsylvanije kazala je kako gotovo svaki slučaj propada zbog kašnjenja u podnošenju krivične prijave, upravo zato jer su ih drugi svećenici "pokrivali" i šutjeli.