{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Svećenici u Pensilvaniji seksualno zlostavljali više od 1.000 djece

F
FENA
15.8.2018. u 17:19
101
147
Svećenici u Pensilvaniji seksualno zlostavljali više od 1.000 djece
101
Svećenici u Pensilvaniji seksualno zlostavljali više od 1.000 djece
Svećenik je silovao sedmogodišnju djevojčicu dok ju je posjećivao u bolnici nakon što su joj izvađeni krajnici. Drugi je prisilio devetogodišnjeg dječaka na oralni seks, i potom je isprao dječakova usta svetom vodicom. Jedan dječak bio je prisiljen da se ispovjedi svećeniku koji ga je seksualno zlostavljao.
Ta su djeca među žrtvama skoro 300 katoličkih svećenika u Pensilvaniji koji su zlostavljali više od 1.000 djece - a moguće i mnogo više - od 1940-ih godina, sudeći po sveobuhvatnom izvještaju velike porote u kome se optužuju visoki crkveni zvaničnici - uključujući i svećenika koji je sada nadbiskup u Washingtonu - za sistematsko zataškavanje pritužbi.

Stvarna brojka zlostavljane djece i svećenika koji su ih zlostavljali mogla bi biti mnogo viša jer su neki tajni crkveni dosijei izgubljeni a neke žrtve nikada nisu prijavile zlostavljanja, saopćila je velika porota.

Američki biskupi usvojili su sveobuhvatne reforme u 2002. godini kada je seksualno zlostavljanje svećenstva postalo nacionalna kriza za crkvu, uključujući strožije zahtjeve za izvještavanje policijskih službi o navodnim zlostavljanjima i usmjeravanje procesa za smjenu svećenika koji zlostavljaju djecu. Velika porota saopćila je, međutim, da su šire promjene potrebne.

"Uprkos nekim institucionalnim reformama, pojedinačni čelnici crkve uglavnom su izbjegavali javne osude. Svećenici su silovali dječake i djevojčice, a Božiji službenici koji su bili odgovorni za njih nisu učinili ništa; oni su krili sve", navodi velika porota u izvještaju na 900 stranica.

Vodeći crkveni zvaničnici uglavnom su bili zaštićeni a mnogi od njih, među kojima i neki navedeni u izvještaju, promovirani su na više položaje, saopćila je velika porota, zaključujući da je "prerano zatvoriti knjigu o seksualnom skandalu u Katoličkoj crkvi", prenosi Associated Press.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: