Želi biti daleko od očiju javnosti
0

Papa Benedict XVI se povlači u izolaciju

Klix.ba
Papa Benedikt XVI (Foto: Arhiv/AFP)
Papa Benedikt XVI (Foto: Arhiv/AFP)
Papa Benedict XVI, koji je prije nekoliko dana šokirao katolički svijet najavom da odlazi s dužnosti, potvrdio je danas da će se povući u izolaciju.

Nakon što krajem mjeseca svojom voljom odstupi s dužnosti vrhovnog poglavara Katoličke crkve, papa Benedict XVI je kazao da se želi držati što dalje od očiju javnosti.

"I kad se povučem u izloaciju, uvijek ću vam biti blizu, a siguran sam da ćete i vi meni biti blizu čak i ako bude skriven od svijeta", kazao je Benedict XVI u obraćanju svećenicima rimske biskupije, piše Reuters.

Papa je jučer kazao da je odluku o povlačenju donio zbog dobrobiti crkve te da je svjestan težine svoje odluke. Iako ne želi otkriti gdje će nastaviti svoj život kao Joseph Ratzinger, magazin Time navodi da bi se papa mogao nastaniti u Castel Gandolfu, gradiću u blizini Rima.

Navodno će se smjestiti u papinsku rezidenciju koja se od 1600. godine koristi kao ljetnikovac za pape. No, tu ne planira ostati dugo. Za njega se, kako piše Time, oprema stan u samostanu Mater Ecclesiae, koji se nalazi unutar zidova Vatikana.

Odlazećem papi za molitve će biti na raspolaganju moderna kapelica, a nije poznato da li će imati nekoga pored sebe. Međutim, budući da je narušenog zdravlja i da je osam godina, koliko je trajao njegov papinski mandat, navikao da živi sa brojnim osobljem, moguće je da će imati ispomoć.