Ispraćen sa suzama u očima
0

Papa: Svjestan sam težine svoje odluke, hvala vam na ljubavi

FENA
Papa Benedikt XVI (Foto: AFP)
Papa Benedikt XVI (Foto: AFP)
Papa Benedikt XVI rekao je danas, u prvom obraćanju javnosti nakon što je najavio povlačenje s te funkcije, da je svjestan težine svoje odluke, ali i toga da mu ponestaje duhovne i fizičke snage.

"Odluku da se povučem donio sam zbog dobrobiti crkve", rekao je odlazeći papa u susretu s vjernicima u dvorani za audijenciju u Vatikanu.

On je rekao i da je uveren da će rimokatolička crkva imati podršku Boga i vjernika uprkos svim poteškoćama.

U jednom od posljednjih pojavljivanja u javnosti prije nego što se 28. februara povuče s te funkcije, papa Benedikt XVI je naveo i da je uvjeren da će ga crkva podržati svojim molitvama, kao i da će je Isus Krist nastaviti voditi.

Od mnogobrojnih vjernika, koji su ga pozdravili dugim ovacijama i pozdravima, papa je zatražio da se mole za "papu i crkvu".

Oni su papino obraćanje više puta prekidali aplauzima, a mnogi od prisutnih su imali suze u očima.

"Hvala vam na ljubavi i molitvama kojima me pratite. Molite se za mene, za crkvu i za budućeg papu", rekao je papa na redovnom sedmičnom prijemu vjernika u Vatikanu.

Papa će u 17 sati predvoditi misu i obred pepeljenja u bazilici Svetog Petra u Vatikanu, umjesto u rimskim bazilikama svetog Anselma i svete Sabine na rimskom brežuljku Aventino, gdje se očekuje učešće velikog broja vjernika.

To će ujedno biti i njegova posljednja misa dok još obavlja papsku funkciju. Papa je u ponedeljak kardinalima u Vatikanu najavio da se povlači i to je obrazložio riječima da "više nema snage nastaviti".

Glasnogovornik Vatikana Federico Lombardi saopćio je da će se papa Benedikt XVI oprostiti od vjernika 27. februara, dan prije službenog stupanja ostavke na snagu.

Lombardi je rekao novinarima da će papa održati "završnu audijenciju" 27. februara na Trgu svetog Petra, u Rimu, a da se očekuje da novi papa bude izabran prije Uskrsa, 31. marta.

Crkveni poglavari će izabrati novog papu na takozvanoj kardinalskoj konklavi, nakon što papa službeno napusti položaj.

Vatikan je jučer prvi put službeno objavio da 85-godišnji poglavar Rimokatoličke crkve ima pacemaker, koji mu je ugrađen "prije izvjesnog vremena" i u kojem je baterija zamijenjena prije tri mjeseca.

Papa Benedikt XVI će biti prvi papa koji je podnio ostavku od 1415. godine, kada je papa Grgur XII dao ostavku kako bi se razriješile nesuglasice oko upravljanja crkvom, koja sada ima oko milijardu i dvije stotine miliona vjernika širom svijeta.