Ukoliko proizvedu nuklearno oružje
2

Panetta: Američka vojska spremna za Iran

FENA
Leon Panetta (Foto: Arhiv/AFP)
Leon Panetta (Foto: Arhiv/AFP)
Sjedinjene Države imat će oko godinu dana da poduzmu akciju protiv Irana ukoliko Teheran odluči da proizvede nuklearno oružje, a američka vojska je spremna ako dođe do tog trenutka, rekao je američki ministar odbrane Leon Panetta u televizijskom intervjuu u utorak.

Čelnik Pentagona izjavio je za "CBS This Morning" da će Iranu biti potrebno izvjesno vrijeme da proizvede nuklearno oružje ako teheransko vodstvo odluči dati zeleno svjetlo, prenio je AFP.

Kada je upitan koliko vremena će im trebati, Panetta je odgovorio:"Oko godinu dana otprilike. Malo više od godinu dana".

"I tako, mi mislimo da ćemo imati priliku kada saznamo da li su donijeli tu odluku, da poduzmemo akciju potrebnu za spriječavanje (nuklearnog programa)", dodao je ministar odbrane.

Panettini komentari uslijedili su usred zatezanja tenzija s Iranom zbog njegovog nuklearnog programa kao i rastuće nesloge između SAD-a i Izraela zbog hitnosti prijetnje koju predstavlja teheranski program za obogaćivanje urana.

Izraelski lideri prikazuju Iran kao da je na rubu obezbjeđivanja nuklearnog oružja i upozorili su američke zvaničnike da se mora hitno djelovati jer bi daljnje odgađanje akcije moglo biti pogubno za Izrael i sigurnost u regionu.