Posjeta Izraelu
1

Panetta: Nema razgovora o napadu na Iran

SRNA
Leon Panetta
Leon Panetta
Američki ministar odbrane Leon Panetta demantovao je danas medijske izvještaje o tome da će tokom kratke posjete Izraelu razgovarati o mogućem vojnom napadu na Iran.

Panetta je na konferenciji za novinare u Kairu, prije polaska za Izrael, rekao da će biti razgovora o "raznim mogućnostima", ali da konkretni vojni planovi neće biti tema.

"Smatram da bi bilo pogrešno reći da ćemo razgovarati o potencijalnim planovima za napad. Diskutovaćemo o raznim mogućnostima i o tome kako bismo reagovali", rekao je američki ministar odbrane.

Na pitanje da li to uključuje vojne opcije, Panetta je odgovorio da se "nastavlja rad na većem broju opcija", ali da će u Izraelu voditi razgovore o prirodi prijetnje iz Irana i pokušati da izvrši razmjenu informacija i obavještajnih podataka, prenio je Reuters.

Zapadne sile vjeruju da Iran u tajnosti pokušava da napravi atomsku bombu, a Teheran to demantuje i tvrdi da je svrha njegovog atomskog programa mirovne prirode.

"Obje naše zemlje su odlučne da osiguraju da Iran ne razvije nuklearno oružje i da bismo to postigli nastavljamo saradnju", rekao je Panetta.

Izraelski dnevni list "Jediot ahronot" danas je objavio da će Panetta pokazati izraelskim zvaničnicma Pentagonov plan za zaustavljanje Irana u slučaju da se diplomatijom ne postigne obustava nuklearnog programa te zemlje.

Komandant izraelske armije Beni Ganc izjavio je danas novinarima u Tel Avivu da je izraelska vojska spremna za napad na Iran, ako to bude potrebno.