"Još ima vremena za pregovore"
0

Panetta: Izrael još nije odlučio da li da napadne Iran

SRNA
Leon Panetta (Foto: Arhiv/AFP)
Leon Panetta (Foto: Arhiv/AFP)
Izrael još nije odlučio da li da napadne Iran zbog njegovog nuklearnog programa, izjavio je američki ministar odbrane Leon Panetta, nakon što je Teheran odbacio navode o mogućem udaru u najskorije vrijeme.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu i ministar odbrane Ehud Barak pojačali su retoriku protiv Irana u posljednjih nekoliko dana i sugerisali da sve ozbiljnije razmišljaju o vojnoj intervenciji protiv iranskih nuklearnih postrojenja.

Kada mu je o ovome postavljeno pitanje na konferenciji za novinare, Panetta je ponovio da još ima vremena za pregovore o rješenju za nuklearni spor.

"I ranije sam govorio, a sada ću ponoviti – vjerujem da oni još nisu odlučili da napadnu Iran u ovom trenutku", rekao je PaneTta novinarima, a prenosi AFP.

On je podsjetio da je Izrael nezavisna i suverena zemlja koja sama donosi svoje odluke na osnovu onoga što je u interesu njene nacionalne bezbjednosti.

"Realnost je da i dalje smatramo da ima prostora za pregovore", dodao je američki ministar odbrane, koje je posjetio Izrael ranije ovog mjeseca.

Izraelski mediji uapdljivo su intenzivirali priče o mogućem napadu na iranska atomska postrojenja. Jevrejska država insisitra da je Iran na putu da razvije nuklearno oružje i navodi da zadržava pravo da to spriječi.

Teheran insistira da njegov nuklearni program ima mirovne, civilne svrhe.

Nekoliko rundi pregovora između Irana i pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN i Njemačke nisu donijeli rješenje.

Teheran je odbio da učini veće ustupke u pogledu prava da obogaćuje uranijum, što je proces koji služi za proizvodnju nuklearnog goriva, ali i za pravljenje atomske bombe.