Svijet
6

Palestincima ograničen pristup starom gradu u Jerusalemu

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Izraelska policija zabranila je pristup Starom gradu u Jerusalemu Palestincima koji ne žive na tom području, nakon što su u dva napada za manje od 12 sati smrtno stradali Izraelci i Palestinci, prenosi Al Jazeera.

U ranim jutarnjim satima u nedjelju, policija je ustrijelila Palestinca nakon što je nožem napao izraelskog tinejdžera u naselju Bab al-Amoud u Jerusalemu.

U subotu navečer, drugi Palestinac je u napadu nožem ubio dvojicu Izraelaca te ranio ženu i njenog sina u Starom gradu u okupiranom Istočnom Jerusalemu prije nego što ga je ubila policija.

Palestinac je identifikovan kao 19-godišnji Muhannad Halabi iz Al-Bireha na okupiranoj Zapadnoj obali, 15 kilometara sjeverno od Jerusalema.

Izraelska policija je saopćila da je pristup Starom gradu u Istočnom Jerusalemu sada ograničen na stanovnike tog područja, lokalne trgovce, studente koji na tom području idu na nastavu, državljane Izraela i turiste.

Policija je kazala da će ograničenje trajati dva dana.

Izraelski vojnici evakuisali su područje oko džamije Al-Aksa nakon što su ranije uhapsili najmanje 40 vjernika poslije prvog napada.

Najavljen je hitan sastanak premijera Benjamina Netanyahua i sigurnosnih zvaničnika.